Kajian Untuk Bangun Bukit Bunga Sebagai Pusat Pertumbuhan Ekonomi Di Kelantan - Semasa | mStar

Kajian Untuk Bangun Bukit Bunga Sebagai Pusat Pertumbuhan Ekonomi Di Kelantan

JELI: Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) akan mengkaji untuk membangunkan kawasan Bukit Bunga di sini sebagai pusat pertumbuhan ekonomi yang baru di Kelantan.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata kajian enam bulan itu melibatkan semua aspek seperti pembangunan infrastruktur di kawasan berkenaan yang kini terkenal di kalangan pelancong.

"Bukit Bunga mempunyai potensi yang sangat besar untuk dibangunkan dengan lebih pesat kerana terletak di kawasan sempadan dan lengkap dengan kemudahan imigresen dan kastam.

"Kajian ECERDC akan melihat bagaimana untuk membangunkan kawasan ini dan pada masa yang sama, ECERDC juga akan menjalankan kajian untuk membangunkan pusat industri ikan di Tok Bali," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program 'Empower Jeli' di Dewan Majlis Daerah Jeli, Ahad.

Turut hadir ialah Ketua Pegawai Eksekutif ECERDC, Datuk Jebasingam Issace John.

Empower Jeli merupakan program pembangunan modal insan yang diperkenalkan oleh ECERDC dan bertujuan untuk mempertingkatkan serta memperkasakan masyarakat seiring dengan matlamat 1Malaysia.

Program berkenaan terbahagi kepada dua komponen iaitu kelas tuisyen untuk 700 pelajar yang akan menduduki peperiksaan dan kelas kemahiran yang disertai 500 orang sejak diperkenalkan pada April lalu. Mustapa yang juga Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Kelantan berkata Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) telah membina 300 rumah bernilai RM40 juta untuk golongan miskin di Gua Musang dan projek hab halal di Pasir Mas yang melibatkan kos sebanyak RM35 juta. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Jauhi Politik Fraksi - Najib

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain

Guardiola bakal tinggalkan City?