Lynas Corp Terima Cadangan IAEA

KUALA LUMPUR: Gergasi perlombongan Australia, Lynas Corporation Ltd, menerima cadangan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) bagi kilang nadir buminya di Zon Perindustrian Gebeng, dekat Kuantan, dan akan melaksanakan sepenuhnya cadangan itu.

Pengerusi Eksekutifnya, Nicholas Curtis berkata syarikat itu yakin kilang tersebut akan siap dan memulakan operasi sebelum akhir tahun.

"Kami akan melaksanakan semua aspek cadangan bersama dengan pihak berkuasa kawal atur bagi meningkatkan lagi keselamatan kilang itu," katanya pada taklimat media, Khamis.

Lynas terus komited sepenuhnya sebagai keutamaan utama kepada keselamatan kakitangan dan masyarakat di mana kilang itu beroperasi, katanya. IAEA hari ini memuktamadkan laporan bahawa kilang nadir bumi Lynas selamat dan mematuhi sepenuhnya semua standard antarabangsa. Ia juga menggariskan 10 cadangan.

Laporan itu, antara lainnya, mencadangkan Lynas menyerahkan pelan pengurusan sisa buangan jangka panjang sebelum operasi bermula bagi penganugerahan lesen praoperasi.

"Soalan dalam laporan IAEA ialah apakah rancangan bagi simpanan kekal sebaik sahaja kilang ditutup dalam masa 30 hingga 50 tahun akan datang. Kami akan menggabungkan pelan yang akan berdasarkan kepada data saintifik dan menyerahkannya kepada IAEA kerana ia adalah syarat-syarat bagi lesen praoperasi.

"Kami selesa dengan syarat-syarat itu. Kami sedang mengusahakanya dan kami percaya pelan itu boleh dicapai dan lebih awal daripada yang disasarkan," kata Curtis.

Laporan itu juga menyebut Lynas mempunyai obligasi untuk melakukan lebih banyak lagi kepada penduduk Kuantan.

Beliau mengakui yang syarikat itu tidak mengambil langkah mencukupi untuk berinteraksi dengan penduduk setempat bagi mengetahui lebih mendalam kebimbangan mereka, justeru itu mulai sekarang ia akan giat terlibat dengan masyarakat tempatan.

"Kami berhasrat untuk meningkatkan komitmen kami dalam berinteraksi bersama masyarakat termasuk perbincangan dengan penduduk Kuantan yang akan berterusan," katanya.

Mengenai pengeluaran kilang itu, Curtis berkata pengeluaran penuh kilang itu akan mengambil masa untuk meningkat dan ia akan beroperasi pada kapasiti penuh menjelang separuh kedua 2012.

"Kami menjangka berupaya menyediakan beberapa produk kepada pelanggan pada separuh pertama 2012. Kami yakin dengan sasaran itu.

"Kami akan memenuhi kos yang diperlukan bagi mematuhi semua cadangan dan kami berupaya berbuat demikian. Kami gembira untuk berbuat demikian," katanya.

Curtis berkata syarikat itu juga akan melaksanakan kerja-kerja yang sedang dilakukan sekarang selepas pemberian lesen praoperasi bagi mematuhi cadangan IAEA.

Beliau berkata pengalaman itu telah menguatkan lagi keyakinan sebagai pelabur di Malaysia dan menunjukkan bahawa Malaysia adalah destinasi menarik bagi pelaburan langsung asing. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain