Pemuda BN Perlu Bergerak Sebagai Satu Parti - Semasa | mStar

Pemuda BN Perlu Bergerak Sebagai Satu Parti

KUALA LUMPUR: Pemuda Barisan Nasional (BN) perlu bekerjasama dan bergerak sebagai satu parti yang mewakili semua kaum di negara ini.

Pengerusi Pemuda BN, Khairy Jamaluddin berkata sudah tiba masanya parti komponen dalam BN bergerak sebagai satu perikatan yang kuat dan bukan hanya bersatu ketika musim pilihan raya semata-mata.

“Ada golongan muda, yang mahu jadi ahli BN tanpa perlu masuk mana-mana parti komponen. Jadi kita harap keahliaan terus yang telah diluluskan pada Konvensyen BN pada tahun lalu akan segera dilaksanakan.

“Walaupun, BN ada 13 parti komponen kita perlu bergerak sebagai satu entiti,” katanya ketika berucap merasmikan Mesyuarat Agung Pergerakan Pemuda Parti Progresif Penduduk (PPP) 2011 di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) di sini, Jumaat.

Khairy yang juga Ketua Pemuda Umno berkata, Pemuda BN perlu bergerak sebagai satu pasukan dengan semangat keterangkuman bagi memastikan kemenangan BN pada setiap pilihan raya.

“Dengan semangat inklusif, saya ingatkan kepada semua, apabila kita bertanding dalam pilihan raya kita tidak bertanding di bawah Umno, MCA, MIC atau PPP. Kita bertanding di bawah lambang BN. Sebab itu tidak perlu tunggu pilihan raya, kita perlu bergerak,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pemuda PPP, Harridz Mohan Abdullah dalam ucapan dasarnya meminta supaya sayap Pemuda diberikan peruntukkan kerusi Kabinet bagi memberikan lebih banyak peluang kepada generasi muda.

“Pemuda PPP akan diberikan satu kerusi dalam Kabinet supaya lebih banyak suara muda boleh didengar oleh kerajaan,” katanya.

Beliau turut mencadangkan supaya kerajaan menjadikan bahasa Mandarin dan Tamil sebagai mata pelajaran wajib di semua sekolah di negara ini.

"Kami percaya penguasaan bahasa dapat membantu kita menambah peluang perniagaan banyak negara.

"Pemuda PPP menyeru supaya bahasa Tamil dan bahasa Mandarin dijadikan mata pelajaran wajib di setiap sekolah 1Malaysia," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain