PKR Desak Ketua Audit Negara, SPRM Siasat Salah Guna Wang Zakat

KUALA LUMPUR: Parti Keadilan Rakyat (PKR) menuntut Ketua Audit Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat penyalahgunaan wang zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) sebanyak RM32,000.

Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail mendakwa, wujud penyelewangan dalam agihan wang zakat yang digunakan untuk membiayai yuran guaman Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom dan Ketua Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Datuk Che Mat Che Ali.

Kedua individu terbabit sebelum ini diambil tindakan mahkamah kerana tidak memulakan pendakwaan terhadap Saiful Bukhari dalam kes qazaf membabitkan kes Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perkara itu didedahkan sendiri Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah pada Selasa yang mengakui yuran guaman Jamil Khir dan Che Mat Ali dibayar dengan wang peruntukan berkenaan.

"Datuk Che Mat Ali meluluskan kepada Datuk Che Mat Ali. Itu dari segi tata kelolanya, jelas salah.

"Dari segi undang-undang yang memohon dan meluluskan orang yang sama, jadi kita minta SPRM dan Ketua Audit Negara untuk siasat perkara itu," katanya pada sidang media di lobi Parlimen di sini Rabu.

Menurutnya, pengeluaran wang zakat yang diluluskan sendiri oleh Che Mat bagaimanapun menimbulkan tanda tanya sama ada beliau antara lapan asnaf yang layak menerima peruntukan itu.

"Wang zakat dalam Islam ada asnaf yang lapan terdiri daripada golongan fakir, miskin dan hamba sahaya. Tapi adakah menteri dan Pengarah Jawi antara kelapan-lapan yang layak terima zakat? Sudah tentulah, jawapannya sangat terang... tidak," jelasnya.

Saifuddin berkata, dari segi hukum agama, kedua-dua individu berkenaan tidak tergolong dalam kategori mereka yang layak menerima wang zakat.

"Namun, mereka mendakwa tergolong dalam golongan amil - orang yang mengutip dan mengagihkan zakat. Jadi perkara itu memerlukan penjelasan kerana berlaku pengkhianatan dalam pengurusan wang zakat," ujarnya.

Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang turut akan menulis surat kepada Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengenai kedudukan perkara itu untuk tindakan selanjutnya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain