Krisis Air: Kerajaan Pusat Diminta Nilai Semula Keupayaan Syabas - Semasa | mStar

Krisis Air: Kerajaan Pusat Diminta Nilai Semula Keupayaan Syabas

SHAH ALAM: Kerajaan Negeri Selangor pada Rabu meminta Kementerian Tenaga, Air dan Teknologi Hijau menilai semula keupayaan dan kecekapan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) dalam menguruskan sistem bekalan air di negeri itu.

Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong berkata gangguan bekalan air yang berlaku di Lembah Klang selama tiga air bermula Rabu tidak wajar berlaku kerana bekalan air di semua empangan di negeri itu mencukupi.

“Kerajaan Negeri amat kesal dengan gangguan bekalan air yang kini berlaku di beberapa daerah di Selangor.

“Gangguan yang diumumkan oleh Syabas ini menjejaskan seramai sejuta penduduk di daerah Petaling, Hulu Selangor, Gombak dan juga Kuala Lumpur,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di sini pada Rabu.

Dalam satu kenyataan pada Rabu, Syabas telah memaklumkan bahawa lebih sejuta penduduk berhadapan dengan "krisis bekalan air" apabila syarikat itu memutuskan bekalan air selama lebih 48 jam bermula jam 8 pagi Rabu hingga 8 pagi Jumaat untuk kerja-kerja penyelenggaraan Loji Rawatan Air Sungai Selangor.

Dalam tempoh tersebut, bekalan air tidak akan dibuka langsung. Ini bermakna para pengguna di kawasan-kawasan yang terjejas iaitu sebahagian besar Kuala Lumpur, Gombak, Petaling dan Hulu Selangor perlu benar-benar berjimat dan menggunakan bekalan air yang sedia ada di tangki rumah atau premis pejabat masing-masing sehingga bekalan air itu habis.

Pengarah Eksekutif Hal Ehwal Korporat Syabas, Abdul Halem Mat Som berkata, loji tersebut yang terletak di Bukit Badong, Ijok terpaksa ditutup untuk membolehkan kerja-kerja penaiktarafan serta penyelenggaraan dilakukan oleh Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd (Splash) dan Syabas.

Dalam pada itu Elizabeth berkata, tindakan Syabas menyalahkan perundingan penstrukturan semula aset air tidak kena pada tempatnya.

“Penswastaan aset air telah dilaksanakan pada tahun 1997 dan sejak itu, Syabas tidak menjalankan kerja-kerja menaiktaraf kepada loji-loji perawatan air yang sepatutnya.

“Pada hari ini pula, perundingan dengan kerajaan negeri senang-senang digunakan sebagai alasan menghalang syarikat swasta tersebut dari menaiktaraf infrastrukturnya. Sepatutnya kerja-kerja ini dibuat sebelum ini,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Elizabeth turut mengumukan Md Khairi Selamat sebagai Pengarah Lembaga Air Urus Selangor (LUAS) yang baru berkuat kuasa serta-merta.

Beliau merupakan pegawai kanan di Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Selangor.

Sebelum ini beliau pernah memegang jawatan Ketua Penolong Pengarah Teknikal LUAS pada tahun 2005 hingga 2007.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia