Kelasi Kapal Terkandas Semula - Semasa | mStar

Kelasi Kapal Terkandas Semula

SEPANG: Beberapa kelasi warganegara Bangladesh yang dihantar pulang selepas terkandas dalam sebuah kapal kontena, MV Banga Biraj sejak lebih setahun lalu, sekali lagi terkandas di depot Imigresen Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Dalam laporan terdahulu, Jabatan Buruh sudah mengatur tiket penerbangan mereka pada pukul 6.30 pagi Sabtu.

Bagaimanapun, akibat kekeliruan di antara pegawai Jabatan Buruh dan Imigresen, penerbangan mereka terpaksa ditangguhkan.

Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM), James Nayagam yang menunggu hampir enam jam untuk mengucapkan selamat tinggal kepada anak-anak kapal itu berasa kecewa kerana pintu pelepasan depot masih ditutup.

Kira-kira pada pukul 4 pagi, seorang pegawai Imigresen memaklumkan kepada Nayagam bahawa anak-anak kapal itu ditahan sebagai pendatang tanpa izin di bawah Seksyen 51 Akta Imigresen kerana dokumen perjalanan tidak lengkap.

Ketika ditanya mengenai penerbangan anak-anak kapal yang dijadualkan berlepas pada pukul 6.30 pagi, pegawai itu berkata, tiada sebarang tiket penerbangan diserahkan kepada depot Imigresen.

Nayagam berkata, beliau terkejut dengan penahanan anak-anak kapal itu.

Katanya, dua kelasi dari Indonesia turut ditahan walaupun laporan terdahulu mengesahkan mereka dihantar pulang pada Jumaat.

Setiausaha Pertama, Pesuruhjaya Tinggi Bangladesh, Dr Md Rezaul Bashar Siddique turut berasa terkejut selepas dimaklumkan bahawa anak-anak kapal itu masih terkandas di depot Imigresen.

"Bagaimana perkara seperti itu boleh berlaku sedangkan Jabatan Buruh sudah berjanji mereka boleh dihantar pulang ke negara masing-masing hari ini," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain