Tindakan Mahkamah Akan Diambil Jika Pilihan Raya Masjid Diteruskan - Semasa | mStar

Tindakan Mahkamah Akan Diambil Jika Pilihan Raya Masjid Diteruskan

GEORGE TOWN: Persatuan Kariah-kariah Masjid Pulau Pinang akan mengambil tindakan mahkamah terhadap kerajaan negeri sekiranya masih bertegas melaksanakan kaedah pemilihan Anggota Pemilihan Masjid (AJK) Kariah mengikut sistem pilihan raya umum.

Yang Dipertua persatuan itu, Datuk Seri Mohd Yussoff Latiff berkata persatuan itu berpendirian tegas tidak bersetuju dengan tindakan yang diambil kerajaan negeri berikutan kaedah berkenaan tidak mengikut undang-undang yang sedia ada berikutan ia masih belum mendapat perkenan Yang Dipertua Agong.

"Persatuan mengambil pendirian memandangkan pilihan raya itu diadakan dalam keadaan tergesa-gesa di samping menggunakan sistem pemilihan yang agak longgar serta mengelirukan hingga dikhuatiri, akan mengundang perpecahan dalam kariah masjid berbanding tujuan asal perjuangan persatuan itu untuk penyatuan ummah.

Malah jika belum mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, ia dianggap menyalahi undang-undang dan sekiranya dilaksanakan juga untuk menjaga rumah Allah, maka ia merupakan satu dosa," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Persatuan Kariah-Kariah Masjid negeri Pulau Pinang di sini, Rabu.

Yussof berkata proses tindakan mahkamah itu adalah tindakan terakhir yang akan diambil pihaknya dan isu tersebut perlu diselesaikan menerusi musyawarah.

Kerajaan DAP minggu lepas mengumumkan pemilihan jawatankuasa masjid di negeri itu diadakan secara pilihan raya mulai tahun ini bermula 18 Jun hingga 23 Julai yang melibatkan lebih 200 masjid menggantikan cara lama di seluruh Pulau Pinang. -BERNAMA

Artikel Sebelum

SKMM: 41 Laman Web Kerajaan Digodam

Artikel Berikut

Tip Untuk Pengendali Laman Web

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain