Salmiah Diiktiraf Wanita Pertama Di Dunia Kendali Jentera Pembersihan Jalan - Semasa | mStar

Salmiah Diiktiraf Wanita Pertama Di Dunia Kendali Jentera Pembersihan Jalan

SHAH ALAM: Kakitangan Alam Flora Sdn Bhd, Salmiah Mat Saad, 49, menerima pengiktirafan daripada syarikat pembekal jentera dan logistik yang berpangkalan di Switzerland, Buchaer-Schorling sebagai pemandu jentera pembersihan jalan wanita pertama di dunia.

Ibu kepada lima anak itu berkata, dia amat gembira dan tidak menduga terpilih untuk mendapat pengiktirafan daripada salah sebuah syarikat terkemuka dunia.

"Saya amat terkejut dan tidak sangka menerima pengiktirafan ini. Saya dimaklumkan pada petang Khamis supaya berpakaian kemas bagi menghadiri satu majlis, hari ini.

"Saya anggap tugas ini sebagai tanggungjawab harian. Syukur... saya akan sentiasa berusaha dengan lebih gigih untuk meningkatkan mutu kerja saya, " katanya pada sidang media di Wisma DRB-Hicom di sini, Jumaat.

Menurut Salmiah, pengiktirafan itu menjadi pembakar semangat kepada dirinya untuk membuktikan bahawa golongan wanita juga mampu menandingi keupayaan lelaki.

"Perasaan takut terpaksa dibuang jauh-jauh kerana tugas ini menuntut kesabaran, fokus dan kemahiran tinggi. Saya juga tiada masalah untuk melakukan tugas yang rata-ratanya didominasi golongan lelaki," jelasnya.

Bagi Salmiah, gender tidak menjadi penghalang kepada dirinya untuk melaksanakan tugas lasak ini dengan sempurna sama seperti rakan sekerja lelaki yang lain.

"Saya percaya golongan wanita juga boleh melakukan kerja lasak. Tiada apa yang mustahil cuma kita perlu berani dan komited terhadap tugas yang diamanahkan," katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Alam Flora Sdn Bhd, Mohd Zain Hassan berkata pihaknya dalam perancangan untuk menambah bilangan pemandu jentera pembersihan jalan di kalangan wanita.

"Kita akan beri peluang pekerjaan kepada lebih ramai wanita dalam bidang itu. Baru-baru ini kita telah mengadakan program latihan dan maklum balas yang diterima amat menggalakkan," ujarnya.

Mohd Zain berkata, rancangan terhadap penambahan pekerja itu akan dilakukan demi meningkatkan tahap operasi pembersihan di pusat bandar sekitar Kuala Lumpur dan beberapa bandar lain. Jelas Mohd Zain, syarikat kendaliannya itu mempunyai 10 pemandu jentera pembersihan jalan di sekitar Kuala Lumpur, seorang daripadanya adalah wanita.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain