Muktamar Tahunan PAS: Tidak Timbul Isu Pemimpin Ulama, Profesional - Tuan Ibrahim - Semasa | mStar

Muktamar Tahunan PAS: Tidak Timbul Isu Pemimpin Ulama, Profesional - Tuan Ibrahim

GOMBAK: Calon Timbalan Presiden PAS yang tewas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menegaskan isu kepimpinan ulama atau sebaliknya tidak penting bagi saf kepimpinan parti yang baru dipilih.

“Ini bukan kali pertama golongan profesional menang, dua tahun dulu pun mereka yang menang bukan daripada kalangan ulama.

“Kali ini, cita rasa rakyat memihak kepada persiapan pilihan raya umum ke-13, dan momentumnya begitu,” katanya kepada pemberita ketika diminta mengulas mengenai kekalahannya dalam saingan tiga penjuru merebut jawatan nombor dua dalam PAS.

Dalam keputusan yang diumumkan pada Sabtu, Mohamad Sabu yang merupakan calon golongan profesional menang dengan mendapat 420 undi sekaligus mengetepikan dua calon ulama, Tuan Ibrahim dan Nasharudin Mat Isa.

Tuan Ibrahim memperoleh 399 undi sementara Nasharudin hanya mendapat 224 undi.

Mengulas lanjut, mengenai kekalahannya Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang itu berkata beliau menerima dengan hati yang terbuka keputusan pemilihan kali ini.

"Alhamdulillah, Allah mengurangkan beban saya di akhirat. Saya tak rasa kecewa kerana kita tahu ruang berjuang dalam parti sangat luas,” katanya.

Ditanya sama ada ketewasannya disebabkan berlaku pecah undi antara beliau dan Nasharudin, Tuan Ibrahim berkata beliau tidak menganggap penyertaannya akan memecahkan undi pada pemilihan kali ini.

“Saya tidak lihat soal pecah undi, saya ada hak untuk terima pencalonan kerana itu amanah daripada kawasan yang harus dipikul.

“Saya tidak rasa saya sebagai pengkhianat, bagaimana jika saya tolak pencalonan, apakah saya pengkhianat kepada kawasan,” katanya.

Jelasnya, beliau menerima pencalonan yang diberikan kepadanya sebagai satu amanah.

“Pencalonan daripada kawasan yang diterima besar, jika saya tidak terima itu boleh dianggap sebagai satu pengkhianatan.

“Saya rasa perlu terima walaupun rasa berat hati.. kerana ini adalah satu amanah,” katanya.

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Kami sudah beri yang terbaik" - Aidil

Almy Nadia lahir anak perempuan ketiga

Peng Soon, Liu Ying tinggalkan BAM