Pemilihan PAS: Keputusan Diketahui 10 Pagi Sabtu - Semasa | mStar

Pemilihan PAS: Keputusan Diketahui 10 Pagi Sabtu

KUALA LUMPUR: Keputusan rasmi pemilihan jawatan bagi pucuk pimpinan PAS pusat hanya akan diketahui pada pukul 10 pagi esok, kata Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Datuk Abdul Halim Rahman.

Dalam taklimatnya kepada para pemberita, beliau berkata pemilihan akan dilakukan bagi jawatan Timbalan Presiden, Naib Presiden dan anggota jawatankuasa kerja PAS pusat bagi sesi 2011-2013.

Bagi jawatan Presiden, penyandangnya Datuk Seri Abdul Hadi Awang menang tanpa bertanding bagi penggal kelima berturut-turut.

Abdul Halim berkata, proses pengundian yang berlangsung dari pukul 4 petang hingga 7 petang ini, melibatkan 1,077 perwakilan yang berdaftar dan layak mengundi.

Beliau berkata, buat julung kalinya juga, proses penjumlahan undi akan dicatat dalam borang 14 seperti yang diguna pakai oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

"Kita telus (dalam pemilihan kali ini). Pemerhati dan wakil calon bagi Timbalan Presiden dan Naib Presiden akan hadir masa pengiraan dan penjumlahan undi dicatat dalam borang 14 macam SPR, dan ditandatangani pemerhati calon yang hadir," katanya.

Abdul Halim berkata, mengikut Fasal 18(2) perlembagaan parti, anggota muktamar yang layak mengundi terdiri daripada pengerusi dan timbalan pengerusi tetap (2), anggota majlis syura, anggota jawatankuasa PAS Pusat dan Pesuruhjaya Negeri (52), wakil daripada Dewan Ulamak, Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat (masing-masing 20) dan Yang Dipertua Dewan kawasan yang dilantik semasa mesyuarat agung (963).

"Semua perwakilan yang layak mengundi diminta menunjukkan kad perwakilan muktamar yang ada foto mereka di kad itu sebagai bukti kelayakan mengundi di meja pendaftaran.

"Kita juga telah pamerkan nama-nama calon lebih kurang seminggu yang lalu sejak 26 haribulan (Mei) dan harap tidak lagi ada yang tercari-cari nama dan nombor calon. Kita amat berharap proses pemilihan kali ini berjalan lancar," katanya.

Jawatan Timbalan Presiden akan menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara penyandang Nasharuddin Mat Isa, Naib Presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan anggota jawatankuasa PAS pusat Mohamad Sabu.

Tiga jawatan Naib Presiden pula membabitkan exco kerajaan Kelantan Datuk Husam Musa dan Datuk Nik Mohd Amar Abdullah; Ketua Penerangan PAS Idris Ahmad; dua Naib Presiden Datuk Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub; serta pemimpin PAS Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Sebanyak 53 calon pula telah mengesahkan bertanding bagi merebut 18 jawatan anggota jawatankuasa PAS pusat.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Peniaga Diarah Bela Diri Tuduhan Rogol

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel