Hindraf Fail Semakan Kehakiman Mohon Daftar Sebagai NGO - Semasa | mStar

Hindraf Fail Semakan Kehakiman Mohon Daftar Sebagai NGO

KUALA LUMPUR: Setiausaha Penaja kepada Hindraf Makkal Shakti (Hindraf), P. Ramesh pada Rabu, memfailkan permohonan semakan dengan menamakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai responden bagi mengenepikan keputusan beliau tidak membenarkan persatuan itu didaftarkan sebagai sebuat badan bukan kerajaan (NGO).

Selain Perdana Menteri, turut dinamakan sebagai responden ialah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein, Pendaftar Pertubuhan Malaysia (ROS) dan Pendaftar Pertubuhan Wilayah Persekutuan.

Permohonan tersebut difailkan di Pejabat Pendaftaran Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) di sini menerusi firma Tetuan M. Manoharan & Co.

Pada permohonannya, pemohon yang beralamat di Buntong, Ipoh, Perak memohon perintah mandamus untuk mengarahkan responden membenarkan permohonan pemohon supaya Hindraf diluluskan dan didaftarkan sebagai NGO.

Selain itu, pemohon juga memohon agar kos permohonan tersebut dijelaskan oleh responden-responden.

Berdasarkan alasan permohonan Ramesh yang diikrarkan pada 24 Mei lalu, dia mendakwa responden telah gagal atau enggan atau cuai untuk meluluskan permohonan daripada pihak pemohon untuk mendaftar sebagai sebuah NGO yang dihantar pada 2 Oktober 2009.

Pemohon seterusnya mendakwa, pihaknya sekali lagi menghantar permohonan dengan melampirkan semua dokumen yang dikhendaki oleh responden pada 23 Mac 2011 yang dikatakan turut tidak diluluskan.

Selain itu, pemohon juga mendakwa tindakan responden tidak meluluskan permohonan tersebut adalah dibuat dengan niat jahat kerana mendakwa responden telah meluluskan 46,870 permohonan NGO lain, tetapi enggan meluluskan permohonan pemohon.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain