Hindraf Fail Semakan Kehakiman Mohon Daftar Sebagai NGO - Semasa | mStar

Hindraf Fail Semakan Kehakiman Mohon Daftar Sebagai NGO

KUALA LUMPUR: Setiausaha Penaja kepada Hindraf Makkal Shakti (Hindraf), P. Ramesh pada Rabu, memfailkan permohonan semakan dengan menamakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai responden bagi mengenepikan keputusan beliau tidak membenarkan persatuan itu didaftarkan sebagai sebuat badan bukan kerajaan (NGO).

Selain Perdana Menteri, turut dinamakan sebagai responden ialah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein, Pendaftar Pertubuhan Malaysia (ROS) dan Pendaftar Pertubuhan Wilayah Persekutuan.

Permohonan tersebut difailkan di Pejabat Pendaftaran Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) di sini menerusi firma Tetuan M. Manoharan & Co.

Pada permohonannya, pemohon yang beralamat di Buntong, Ipoh, Perak memohon perintah mandamus untuk mengarahkan responden membenarkan permohonan pemohon supaya Hindraf diluluskan dan didaftarkan sebagai NGO.

Selain itu, pemohon juga memohon agar kos permohonan tersebut dijelaskan oleh responden-responden.

Berdasarkan alasan permohonan Ramesh yang diikrarkan pada 24 Mei lalu, dia mendakwa responden telah gagal atau enggan atau cuai untuk meluluskan permohonan daripada pihak pemohon untuk mendaftar sebagai sebuah NGO yang dihantar pada 2 Oktober 2009.

Pemohon seterusnya mendakwa, pihaknya sekali lagi menghantar permohonan dengan melampirkan semua dokumen yang dikhendaki oleh responden pada 23 Mac 2011 yang dikatakan turut tidak diluluskan.

Selain itu, pemohon juga mendakwa tindakan responden tidak meluluskan permohonan tersebut adalah dibuat dengan niat jahat kerana mendakwa responden telah meluluskan 46,870 permohonan NGO lain, tetapi enggan meluluskan permohonan pemohon.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain