Dadah: Dua Lelaki Pakistan Terlepas Dari Tali Gantung

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini, Khamis melepas dan membebaskan dua lelaki rakyat Pakistan dan seorang lelaki dari Uganda setelah didapati tidak bersalah terhadap tuduhan mengedar dadah.

Hakim Datuk Ghazali Cha membuat keputusan itu pada akhir kes pendakwaan selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap dua warga Pakistan, Jahangir Aslam Chonan, 41, dan Makhdoom Qasim, 40, serta Musaazi Ivan Okorocha, 22, dari Uganda.

Beliau bagaimanapun mengarahkan ketiga-tiga lelaki terbabit dihantar pulang ke negara asal dalam tempoh dua minggu dan dilarang memasuki Malaysia pada masa akan datang kecuali dengan perintah undang-undang.

Ketiga-tiga lelaki tersebut dituduh mengikut Seksyen 39B(1) Akta Dadah Berbahaya 1953 kerana mengedar dadah berjumlah 1,287.09 gram (1,160 gram heroin dan 126.99 gram Monoacetylmorphine) di sekitar kawasan restoran KFC, Jalan Raja Laut pada 10 Mac 2008, pukul 5.30 petang.

Ketika penghakimannya, Ghazali berkata terdapat keraguan dalam penandaan identiti barang kes, warna dan berat dadah yang dirampas serta pertuduhan dengan niat bersama antara ketiga-tiga tertuduh juga tidak dimasukkan dalam pertuduhan.

Katanya terdapat juga pihak ketiga iaitu dua lelaki Afrika N. Guesan Jean dan Obeik Keneth yang tidak didakwa bagi pertuduhan yang sama sedangkan Guesan ketika ditahan di tempat kejadian mempunyai wang berjumlah US$27,000 (kira-kira RM82,000).

"Persoalannya kenapa dua lelaki ini tidak dituduh bersama dan diberitahu oleh saksi bahawa kerana tidak mendapat arahan pendakwaan (untuk dituduh) dan satu lagi ditangkap di bawah Akta Imigresen," katanya.

Lelaki itu telah dihantar pulang ke negara asalnya dan tidak dapat dipanggil sebagai saksi. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain