Pelbagai Bantuan Untuk Kelasi Terkandas Setahun Atas Kapal - Semasa | mStar

Pelbagai Bantuan Untuk Kelasi Terkandas Setahun Atas Kapal

PELABUHAN KLANG: Tempat perlindungan, tiket penerbangan ke Bangladesh dan makanan ditawarkan kepada 15 kelasi yang terkandas dalam sebuah kapal kontena di pelabuhan Northport, Klang dan hidup dalam keadaan yang amat daif sejak lebih setahun lalu.

Mereka kini boleh pulang ke negara asal.

Rakyat Malaysia memberikan respons yang amat menggalakkan untuk menawarkan bantuan selepas mengetahui nasib malang anak-anak kapal MV Banga Biraj itu susulan laporan The Star, Selasa.

Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM), James Nayagam yang menghantar makanan dengan segera kepada mereka menawarkan tempat perlindungan kepada kelasi tersebut di darat kerana mereka tidur di dek kapal tersebut.

Dua pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mula memungut derma untuk membeli tiket penerbangan bagi mereka manakala sebuah restoran di Klang menyediakan makanan lazat untuk mereka, Rabu.

Sementara itu, pemilik kapal MV Banga Biraj menjamin anak-anak kapalnya yang terkandas bahawa gaji tertunggak mereka sebanyak lapan bulan akan tetap dibayar walaupun mereka meninggalkan kapal tersebut atas inisiatif sendiri.

Pengurus Besar HRC Shipping, Kapten Shajahan Siraj berkata, mereka akan mendapat gaji mereka walaupun ia mungkin mengambil masa.

"Bagaimanapun, mereka tidak perlu terdesak untuk meninggalkan kapal tersebut kerana mereka tidak tertekan.

"Kelasi-kelasi hanya meninggalkan kapal sekiranya jiwa mereka berada dalam keadaan terseksa. Dalam kes ini, mereka tidak mengalami tekanan sebegitu," katanya dalam temuramah menerusi telefon dari Dhaka.

Kapten Shajahan berkata syarikat perkapalan tersebut mengarahkan wakil tempatannya menjaga kebajikan anak-anak kapal.

Katanya, pihaknya menyediakan makanan, minuman dan bantuan perubatan kepada mereka.

Sementara itu, Setiausaha Pertama, Pesuruhjaya Tinggi Bangladesh, MD Masudul Hasan berkata, pihaknya akan membantu menyediakan dokumen perjalanan anak-anak kapal terbabit.

Menurutnya, setakat ini, dua kelasi dari kapal itu dibantu pulang ke negara mereka pada Mac lalu.

Mengenai usaha menghantar mereka yang lain pulang melalui pengangkutan udara, Masudul memberitahu, pihaknya sedang berbincang dengan Kementerian Perkapalan Bangladesh.

Dalam pada itu, Pengarah Jabatan Laut Wilayah Tengah, Kapten Jailani Jalal berkata pegawai-pegawainya berjumpa dengan kelasi di kapal itu.

Katanya, beliau akan menemui semua pihak pada Jumaat untuk menyelesaikan perkara tersebut.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain