Nasruddin Dijangka Menang Tanpa Bertanding Ketua Pemuda PAS

KUALA LUMPUR: Ketua Pemuda PAS Pusat Nasruddin Hassan dijangka mengekalkan jawatannya selepas tiga lagi calon lain membuat keputusan untuk tidak bertanding jawatan tersebut pada pemilihan Pemuda 2 Jun ini.

Ketiga-tiga calon itu ialah Timbalan Ketua Pemuda PAS Azman Shapawi Abdul Rani, Ketua Penerangan Pemuda PAS Suhaizan Kayat dan pengarah pilihan raya Pemuda PAS Firdaus Jaafar.

Ketika dihubungi, Azman dan Firdaus berkata mereka telah membuat keputusan untuk tidak bertanding jawatan ketua Pemuda beberapa hari yang lalu manakala Suhaizan, yang juga Ketua Pemuda PAS Johor, hanya mengumumkan pendiriannya pada Jumaat.

"Saya mengesahkan tidak akan bertanding jawatan ketua Pemuda PAS. Saya hanya menawarkan diri bertanding jawatan Timbalan Ketua Pemuda sepertimana yang telah saya nyatakan dalam blog saya hari ini," kata Suhaizan ketika dihubungi pada Jumaat.

Dengan pengumuman itu, Nasruddin mempunyai laluan selesa mengekalkan jawatannya apabila keputusan rasmi calon yang bertanding diumumkan 26 Mei ini.

Sementara itu, Dewan Pemuda PAS Pusat turut mengadakan mesyuarat khas semalam bagi membincangkan pemilihan yang akan diadakan awal bulan depan.

Ketika dihubungi, Nasruddin berkata mesyuarat itu tidak membincangkan soal kompromi mengenai jawatan yang dipertandingkan sebaliknya hanya mengenai persiapan Muktamar Pemuda PAS yang akan diadakan di Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam selama dua hari dengan perasmian pada 1 Jun dan pemilihan pada 2 Jun.

"Sebaliknya, mesyuarat semalam menetapkan semua calon bebas bertanding mahupun menarik diri," katanya.

Beliau seterusnya menjelaskan mesyuarat semalam membincangkan agenda Pemuda PAS, usul yang mahu dibentangkan dan ucaptama pada Muktamar Pemuda PAS.

Ditanya mengenai keputusan tiga calon lain yang menolak pencalonan bertanding jawatan ketua Pemuda, katanya beliau hanya akan mengulas mengenainya selepas pengumuman rasmi 26 Mei ini.

Nasruddin dipilih menjadi ketua Pemuda PAS pada pemilihan 2009 bagi menggantikan Salahuddin Ayub, yang bertanding jawatan Naib Presiden parti. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain