Kemudahan Awam Perlu Diberi Rebat Cukai Tanah - Semasa | mStar

Kemudahan Awam Perlu Diberi Rebat Cukai Tanah

JITRA: Kerajaan Kedah sepatutnya menggunakan budi bicara dalam isu cukai tanah melibatkan kemudahan awam seperti Universiti Utara Malaysia (UUM) termasuk memberi rebat.

Anggota Dewan Undangan Negeri Bukit Kayu Hitam Datuk Ahmad Zaini Japar berkata perkara itu diperuntukkan dalam undang-undang tanah membabitkan bangunan kerajaan.

"UUM adalah tempat yang menjadi tumpuan masyarakat, bukan sahaja rakyat Malaysia, malah rakyat asing pun menimba ilmu di situ.

"Sepatutnya Kerajaan negeri Kedah tidak mengenakan cukai tanah seperti yang dikenakan kepada individu lain terhadap UUM, sebaliknya diberi rebat kepada institusi itu," katanya kepada pemberita, di sini Selasa.

Beliau juga berpandangan rebat itu sewajarnya diberikan secara automatik.

Isu cukai tanah UUM mendapat perhatian umum selepas kerajaan Kedah yang diteraju PAS enggan melanjutkan pemberian rebat yang sebelum ini dinikmati UUM ketika Kedah ditadbir Barisan Nasional.

Menerusi pemberian rebat tersebut, UUM hanya perlu membayar RM100,000 setahun berbanding RM1.74 juta yang ditetapkan kerajaan negeri itu sekarang.

Sementara itu, Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Kedah Datuk Mohd Johari Baharom berkata sekarang adalah masa bagi kerajaan Kedah menyumbang kepada UUM.

"Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak tidak perlu pertimbangkan lagi perkara itu. Kerajaan persekutuan telah membina UUM, jadi kerajaan negeri perlu lakukan sesuatu untuk memberi sumbangan kepada UUM," katanya.

Beliau berkata tindakan kerajaan Kedah yang menolak rayuan demi rayuan oleh UUM agar pemberian rebat disambung membayangkan kerajaan negeri mengambil keuntungan daripada usaha kerajaan pusat.

Rabu lepas, Azizan dilapor berkata UUM diberi masa sehingga bulan depan untuk menjelaskan cukai tersebut atau berdepan dengan tindakan penyitaan.

Pada Isnin, dalam satu pertemuan dengan Pengerusi Biro Pendidikan Umno Kedah Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir, Azizan berkata beliau bersedia menimbang rayuan itu jika ia dilakukan Kementerian Pengajian Tinggi sendiri.- BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain