Majikan Diminta Segera Bayar Tunggakan Gaji Minimum Pengawal Keselamatan - Semasa | mStar

Majikan Diminta Segera Bayar Tunggakan Gaji Minimum Pengawal Keselamatan

KUALA LUMPUR: Majikan yang menggaji pengawal keselamatan swasta di Semenanjung diarah supaya segera membayar tunggakan gaji minimum kepada pengawal keselamatan mereka mulai tarikh berkuatkuasanya perintah itu 15 Februari lepas.

Jofri Joakim, yang kini menjalankan tugas Ketua Pengarah Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia, berkata ia selaras dengan peruntukan di bawah Perintah Majlis Penetapan Gaji (Perintah Peraturan gaji) (Saraan Minimum Berkanun Bagi Pengawal Keselamatan Swasta Di Semenanjung Malaysia) 2011.

Dalam satu kenyataan hari ini, beliau berkata jabatan itu menerima banyak aduan daripada pekerja-pekerja yang digaji oleh syarikat keselamatan yang mendakwa mereka belum dibayar gaji selaras dengan kadar gaji minimum yang ditetapkan di bawah perintah berkenaan.

Jofri berkata bahawa dalam perbincangan antara Kementerian Sumber Manusia dan Persatuan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan Malaysia mengenai pelaksanaan gaji minimum pengawal keselamatan swasta, tempoh masa yang mencukupi diberikan kepada pihak berkenaan untuk mengambil langkah sesuai bagi mematuhi perintah itu iaitu sebelum 30 Jun ini.

Katanya jabatan itu akan mengambil tindakan tegas terhadap majikan yang didapati melanggar perintah berkenaan sekiranya tempoh kelonggaran yang diberikan itu berakhir.

Jika disabit dan didapati bersalah di bawah Akta Majlis Penetapan Gaji 1947, majikan boleh dikenakan denda yang tidak melebihi RM500 bagi setiap kesalahan, katanya.

Pada 15 Februari lepas, kerajaan menguatkuasakan peraturan baru gaji minimum bagi pengawal keselamatan Semenanjung Malaysia antara RM500 dan RM700 dan skala gaji baru itu dibahagikan kepada tiga zon iaitu Zon A dengan gaji pokok RM550 dan elaun RM150 yang meliputi Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor Baharu selatan, Kota Tinggi, Kulaijaya dan Pontian.

Zon B memperuntukkan gaji pokok RM500 dan elaun RM100 merangkumi Melaka, Negeri Sembilan, Perak, Pahang, Terengganu, Kluang, Batu Pahat, Mersing, Muar, Ledang dan Segamat.

Untuk Zon C, gaji pokok ditetapkan pada RM450 dan elaun RM50 bagi Kedah, Kelantan dan Perlis. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Lelaki Warga Iran Dituduh Edar Dadah

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Harga RON95 Kekal

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain

BN kekalkan kerusi Parlimen Kimanis