Masalah Keciciran Dikalangan Anak Orang Asli Membimbangkan - Shafie Apdal - Semasa | mStar

Masalah Keciciran Dikalangan Anak Orang Asli Membimbangkan - Shafie Apdal

KUALA LUMPUR: Isu keciciran pelajaran melibatkan anak-anak Orang Asli kian membimbangkan dengan kira-kira 2,264 orang tidak menghabiskan persekolahan mereka sehingga ke Tingkatan Lima disebabkan pelbagai faktor.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata daripada jumlah itu 1,270 orang merupakan mereka yang bersekolah hanya hingga darjah enam manakala 994 orang lagi tidak menghabiskan persekolahan sekolah menengah.

Menurut beliau, pihaknya akan sentiasa bekerjasama dengan Kementerian Pelajaran untuk mengatasi masalah itu kerana pendidikan merupakan aspek penting dalam kehidupan untuk mereka memajukan diri pada masa hadapan.

"Isu keciciran ini kita pandang serius, dan kita bekerjasama dengan Kementerian Pelajaran untuk mengatasi masalah ini yang dilihat membimbangkan berdasarkan rekod yang ada," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Anugerah Pelajar Cemerlang Orang Asli 2010 di sini, Isnin.

Beliau berkata kementerian itu juga akan sentiasa memberi bantuan dan biasiswa kepada pelajar yang memerlukan untuk memastikan mereka mendapat pendidikan terbaik bukan sahaja di peringkat persekolahan tetapi juga di peringkat universiti.

"Kita akan terus beri bantuan dan sokongan terutamanya dari segi kewangan dan biasiswa, kita nak tingkatkan kecemerlangan mereka ini, kita ada pelajar SPM dari keluarga Orang Asli yang mendapat 10A dan kita perlu teruskan.

"Kita juga hendak meningkat jumlah pelajar yang dihantar ke luar negara untuk melanjutkan pelajaran, tahun lalu kita sudah menghantar enam orang dan tahun ini kita mahu menghantar lapan orang melanjutkan pelajaran dalam pelbagai jurusan," katanya.

Shafie berkata semua usaha itu juga akan diteruskan sehingga anak Orang Asli lepasan universiti mampu mendapat pekerjaan dan menyara kehidupan mereka.

Terdahulu beliau menyampaikan anugerah kepada 129 pelajar Orang Asli cemerlang seluruh negara dalam peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah, Penilaian Menengah Rendah, Sijil Pelajaran Malaysia dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia.

Setiap seorang menerima wang tunai mengikut pencapaian masing-masing dan sijil penghargaan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?