Sahut Cabaran MBE Dengan Ubah Sikap, Minda Dan Cara Bekerja - Subramaniam - Semasa | mStar

Sahut Cabaran MBE Dengan Ubah Sikap, Minda Dan Cara Bekerja - Subramaniam

KUALA LUMPUR: Golongan pekerja disaran menyahut cabaran untuk mengubah sikap, minda dan cara bekerja bagi menjayakan Model Baru Ekonomi (MBE) ke arah mencapai ekonomi berpendapatan tinggi.

Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam berkata sebagai sebuah negara yang sedang membangun, Malaysia tidak terlepas daripada proses transformasi yang menuntut negara sentiasa kompetitif.

"Kita memerlukan kerjasama yang tidak berbelah bahagi daripada semua pihak, khususnya warga pekerja untuk menjayakan MBE seterusnya melakukan perubahan yang positif terhadap ekonomi negara.

"Justeru, dalam usaha menyahut cabaran ini warga pekerja yang merupakan aset utama negara perlu digilap sebagai nadi penggerak dalam menghadapi perubahan arus pembangunan dan pemodenan ekonomi," katanya pada sambutan Hari Pekerja 2011 di Stadium Putra Bukit Jalil di sini, Sabtu.

Majlis sambutan yang disempurnakan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin itu turut dihadiri Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Maznah Mazlan, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Sidek Hassan, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Datuk Seri Abu Bakar Abdullah dan Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Dalam Perkhidmatan Awam Datuk Omar Osman.

Sambutan kali ini bertemakan "Pekerja Merealisasi Transformasi Negara".

Subramaniam berkata warga pekerja mesti mempunyai semangat juang yang tinggi untuk terus memperbaiki prestasi dan meningkatkan produktiviti melalui kemahiran yang tinggi, kerja yang berkualiti, berintegriti, proaktif, berinovatif dan kreatif yang merupakan ciri penting dalam merealisasikan matlamat menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi.

"Bagi mencerminkan harapan besar negara terhadap warga pekerja, pemilihan tema ini diharap dapat menjadi aspirasi kepada seluruh warga pekerja untuk merealisasikan transformasi negara," katanya.

Beliau berkata pertumbuhan ekonomi yang positif akan meningkatkan lagi permintaan terhadap kemahiran dan kepakaran teknologi serta tenaga buruh yang dilengkapi dengan pengetahuan dan kemahiran berfikir yang tinggi.

Kira-kira 12,000 warga kerja terdiri daripada 100 kontinjen mewakili sektor awam, 70 swasta serta Orang Kelainan Upaya menyertai sambutan itu.

Pada majlis itu Timbalan Perdana Menteri turut menyampaikan 10 anugerah khidmat cemerlang meliputi Anugerah Pekerja Cemerlang 2011 Kumpulan Eksekutif , Kumpulan Bukan Eksekutif dan Kumpulan Orang Kelainan Upaya (OKU).

Anugerah lain ialah anugerah Majikan Perihatin bagi syarikat besar dan perusahaan kecil dan sederhana, Ladang Bahagia, Kesatuan Sekerja Contoh untuk sektor awam dan swasta. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain

Spurs pecat Pochettino!