Rakyat Kelantan Gembira Sultan Bakal Berkahwin - Semasa | mStar

Rakyat Kelantan Gembira Sultan Bakal Berkahwin

KOTA BAHARU: Pengisytiharan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V, yang memberi gambaran bahawa baginda bakal berkahwin disambut penuh gembira oleh seluruh rakyat Kelantan.

Tinjauan Bernama mendapati rata-rata rakyat Kelantan menyifatkan ia sebagai perkhabaran gembira yang dinantikan seluruh rakyat jelata yang sering tertanya-tanya siapakah bakal permaisuri pilihan hati Sultan berjiwa rakyat itu dan seterusnya bergelar Raja Perempuan.

Rakyat di pedalaman khususnya yang beberapa kali berpeluang bertemu dengan Baginda Sultan memanjat kesyukuran dan mendoakan kebahagian Baginda.

"Alhamdulillah... syukur sangatlah pakcik bila dengar orang cerita Sultan nak nikah... lama dah kita orang kampung dok tertanya-tanya sebab kalau Sultan turun mari kampung kita, mesti baginda seorang. "Lepas ni, bukan pakcik seorang yang boleh salam dengan Sultan, isteri pakcik pun bolehlah mari salam dengan Raja Perempuan," kata Mat Jusoh, 72, dari Rancangan Pemulihan Tanah (RKT) Mengkebang, dekat Kuala Krai.

Mat berkata beliau sudah dua kali bertemu dengan Baginda Sultan yang turun ke kawasannya.

Semalam dalam satu sidang akhbar khas di Istana Negeri, Kubang Kerian, Sultan Muhammad V, 42, yang mudah membahasakan diri baginda sebagai "saya" atau "kita", memberi gambaran bahawa baginda bakal berkahwin.

Sultan Muhammad yang dimasyhurkan pada 13 September tahun lepas bagaimanapun tidak menjelaskan lebih lanjut mengenai perkara itu.

Sementara itu seorang penduduk Pasir Puteh, Hasnah Aziz, 59, berkata sebagai rakyat, beliau turut gembira dan tidak sabar untuk menunggu kemunculan Raja Perempuan baru negeri itu.

Katanya Sultan Muhammad V merupakan Sultan yang amat disanjunginya dan dengan gambaran yang diberi Baginda untuk memiliki permaisuri diharap menjadi permulaan kepada kehadiran zuriat yang berjiwa rakyat seperti baginda.

"Kami gembira bila baca suratkhabar hari ini mengatakan Sultan Kelantan akan berkahwin, walaupun belum ada tarikh atau hari yang ditentukan dan juga belum diumum siapa pilihan hati baginda, kami doakan kebahagiaan dan kesempurnaan buat baginda dan pasangan," katanya.

Bagi seorang pelajar, Noor Amalina Ali, 22, yang menuntut di Shah Alam berkata, beliau dan rakan-rakannya juga gembira dengan perkhabaran itu.

"Sifat Sultan Muhammad V yang berjiwa rakyat bukan sahaja menjadi buah mulut rakyat Kelantan, tapi juga rakyat di negeri lain, justeru bila diumumkan Baginda Sultan akan berkahwin, pastinya ia menjadi cerita besar buat kami yang sentiasa mengikuti perkembangan baginda walaupun kami berada di luar Kelantan," katanya. -BERNAMA

Artikel Berikut

Rakyat Singapura Mengundi Hari Ini

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain