Sistem Biometrik Di Pintu Masuk Negara Untuk Warga Asing Mulai 1 Jun

SEPANG: Sistem biometrik yang digunakan untuk pengesahan keluar masuk warga asing akan dilaksanakan di pintu-pintu masuk utama negara mulai 1 Jun ini.

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Alias Ahmad berkata, sistem yang menggunakan cap jari itu dapat menyimpan data warga asing dan boleh memaklumkan sekiranya terdapat pemalsuan dokumen perjalanan serta mereka yang bermasalah seperti mempunyai rekod jenayah.

"Sebanyak 96 lokasi sudah dikenal pasti untuk pelaksanaan sistem berkenaan di pintu masuk utama melalui udara, darat dan laut.

"Bagaimanapun, sebagai peringkat permulaan ia akan dilaksanakan di 61 lokasi terlebih dahulu dan selebihnya menjelang akhir tahun ini," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Penyerahan Anugerah Skytrax 2011 kepada Jabatan Imigresen dalam kategori Perkhidmatan Imigresen Lapangan Terbang Terbaik Dunia di sini, Jumaat.

Alias berkata, sistem biometrik melibatkan semua warga asing yang keluar masuk di negara ini dan mengecualikan mereka yang berumur 12 tahun ke bawah serta Orang Kelainan Upaya (OKU) berdasarkan kes tertentu.

Jelasnya, sistem berkenaan kini sedang melalui peringkat ujian dan percubaan.

"Apabila dilaksanakan mulai 1 Jun ini, ia akan menjadikan sistem kemasukan warga asing lebih cekap dan selamat," katanya.

Dalam pada itu, Alias berkata, Anugerah Skytrax 2011 dalam kategori Perkhidmatan Imigresen Lapangan Terbang Terbaik Dunia pada tahun ini merupakan pengiktirafan untuk khidmat Imigresen di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) bagi dua tahun berturut-turut.

"Pengiktirafan ini berdasarkan maklum balas daripada 11.38 juta soal selidik melibatkan lebih 100 kewarganegaraan dan 240 lapangan terbang dunia.

"Menjadi yang terbaik (pengiktirafan anugerah selama dua tahun berturut-turut) bukan satu tugas yang berat tetapi bukan juga mustahil untuk dicapai berdasarkan tanggungjawab dan kerja sepasukan," katanya.

Majlis turut dihadiri oleh Ketua Imigresen KLIA, Mohd Zulfikar Ahmad, Pengarah Imigresen Selangor, Mohd Yunus Jamil dan Pengurus Besar Kanan Malaysia Airport Bhd, Datuk Azmi Murad.

Artikel Sebelum

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain