Perangi Rasuah Suatu Jihad Kerajaan Berintegriti - Semasa | mStar

Perangi Rasuah Suatu Jihad Kerajaan Berintegriti

KUALA LUMPUR: Memerangi rasuah adalah jihad paling utama setiap kerajaan yang berintegriti, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata dalam konteks politik masa kini, tahap kebolehpercayaan institusi kerajaan di mata rakyat bergantung kepada sejauh mana pemerintah dan penjawat awam dapat mengelakkan diri daripada terjebak dengan amalan rasuah dan salah guna kuasa.

"Bagi sebuah sistem demokrasi yang berfungsi, tindak-tanduk pemerintah dan penjawat awam tidak pernah terlepas daripada pemerhatian masyarakat.

"Betapa ramai kita lihat pemimpin dunia yang gugur dan kerajaan yang tersungkur dek terpalit amalan rasuah dan salah guna kuasa," katanya ketika menyampaikan Syarahan Perdana Integriti bertajuk 'Agenda Integriti Nasional' sempena sambutan ulang tahun ketujuh Pelan Integriti Nasional dan Institut Integriti Malaysia (IIM) di sini, Khamis.

Muhyiddin berkata usaha untuk memerangi rasuah secara menyeluruh seharusnya dibendung sehingga ke akar umbi dan tidak hanya tertumpu kepada pihak penguasa dan pemerintah semata-mata.

"Rasuah melibatkan pemberi dan penerima iaitu antara kerakusan mereka yang memiliki kuasa dan kelahapan mereka yang menerima habuan daripada penyalahgunaan kuasa.

"Justeru, untuk membolehkan kita melangkah ke hadapan sebagai bangsa yang berintegriti dan bermaruah, amalan rasuah mesti diperangi secara habis-habisan dalam setiap sektor dan lapisan masyarakat.

"Baik di kalangan pengusaha mahupun rakyat biasa, di kalangan usahawan kecil mahupun peniaga besar, penjawat awam atau pekerja swasta, fokus utama kita ialah melipatgandakan usaha pemantapan dan pembudayaan integriti sebagai satu gerakan pembaharuan sosial yang menyeluruh dalam masyarakat kita," katanya.

Muhyiddin berkata kerajaan telah mencapai beberapa kemajuan yang boleh dibanggakan sepanjang tempoh tujuh tahun pelaksanaan Pelan Integriti Nasional yang menetapkan lima sasaran utama termasuk memerangi gejala rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa.

Katanya tindakan tegas dan berani Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dalam membanteras amalan rasuah melalui penahanan dan pendakwaan individu-individu yang terpalit dengan rasuah adalah sesuatu yang amat terpuji dan menjadi bukti nyata bahawa kerajaan serius dalam membendung dan memerangi gejala itu.

"Saya percaya dengan adanya kesungguhan dan komitmen berterusan daripada kerajaan dan semua pihak untuk menjayakan Pelan Integriti Nasional, objektif utama pelan ini iaitu untuk mewujudkan sebuah negara dan masyarakat yang berintegriti, akan tercapai," kata Timbalan Perdana Menteri.

Beliau berkata semua pihak harus berganding bahu dalam menjayakan gerakan pembudayaan integriti yang pastinya akan menjulang martabat bangsa sebagai bangsa yang bermaruah.

"Kejayaan kita menjadi manusia berintegriti hari ini perlu dijadikan dorongan untuk mengajak anggota keluarga dan masyarakat yang lain mengamalkan nilai-nilai integriti. "Saya juga berharap rangkaian integriti yang menjadi Rakan Integriti Institut Integriti Malaysia akan diperluaskan lagi dengan melibatkan syarikat berkaitan kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan dalam dan luar negara agar Agenda Integriti Nasional ini dapat dijadikan aset Malaysia untuk bersaing di persada antarabangsa," katanya.

Pada majlis itu, Muhyiddin turut menyaksikan pemeteraian Memorandum Persefahaman (Mou) antara IIM dan Kementerian Pelajaran dan Telekom Malaysia Berhad. Beliau turut melancarkan tiga buku baru terbitan IIM. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain