Sarawak Cadang Wujud Pusat Sehenti Bagi Pendaftaran Taska Baru - Semasa | mStar

Sarawak Cadang Wujud Pusat Sehenti Bagi Pendaftaran Taska Baru

KUCHING: Sarawak sedang mengkaji kemungkinan untuk menwujudkan Pusat Sehenti bagi mengurangkan kerenah birokrasi dan mempercepatkan pendaftaran pusat jagaan kanak-kanak baru di negeri ini.

Menteri di Pejabat Ketua Menteri Datin Fatimah Abdullah berkata prosedur sedia ada boleh ditingkatkan berikutan kemunculan taska-taska baru di bandar-bandar utama di negeri ini.

Kini proses pendaftaran pusat jagaan kanak-kanak yang baru telah dipendekkan dalam tempoh setahun serta kos untuk memulakan operasi diturunkan berikutan penghapusan bayaran premium oleh Jabatan Tanah dan Survei Sarawak.

"Ini boleh menggalakkan lagi pemilik mendaftarkan taska mereka dengan kerajaan supaya keselamatan dan kualiti kesihatan di sekitar taska-taska terbabit dapat dipantau," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan geran kerajaan berjumlah RM73,000 kepada tujuh persatuan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) di pejabatnya di sini, Selasa.

Beliau berkata taska baru di Sarawak perlu didaftarkan dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat dan proses pendaftaran untuk membolehkannya beroperasi memerlukan kelulusan pelbagai jabatan kerajaan seperti bomba dan Jabatan Tanah dan Survei.

Pemilik taska di negeri ini yang masih belum mendaftar tidak perlu bimbang akan prosedur mungkin mengambil masa terlalu lama kerana setiap jabatan sudah mempunyai pegawai ditetapkan khas bagi tujuan itu, katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain