Menteri Luar India Lakukan Lawatan Tiga Hari Ke Malaysia - Semasa | mStar

Menteri Luar India Lakukan Lawatan Tiga Hari Ke Malaysia

KUALA LUMPUR: Menteri Hal Ehwal Luar India S.M Krishna akan melakukan lawatan rasmi tiga hari ke Malaysia, bermula Isnin.

Dalam kenyataannya, Suruhanjaya Tinggi India berkata lawatan Krihna, yang dibuat enam bulan selepas kunjungan Perdana Menteri India Dr Manmohan Singh ke Malaysia, bertujuan membawa hubungan dua hala India-Malaysia ke arah pembentukan gandingan strategik seperti yang disuarakan oleh Manmohan dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Oktober tahun lepas.

Pada Selasa, Krishna dan rakan sejawatan beliau dari Malaysia Datuk Seri Anifah Aman, akan mempengerusikan Mesyuarat Suruhanjaya Bersama (JCM) India-Malaysia Kelima.

Beliau juga dijadualkan mengunjungi Najib dan mengadakan perjumpaan dengan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Anifah.

Mengenai JCM, kenyataan itu berkata mesyuarat berkenaan akan "mengkaji semula secara komprehensif hubungan dua hala" dan menilai kemajuan yang telah dicapai berhubung keputusan yang dibuat pada mesyuarat sebelum ini serta isu berkaitan perdagangan dan pelaburan, pembangunan infrastruktur, teknologi maklumat, pendidikan, pelancongan, kebudayaan, hubungan rakyat dengan rakyat serta pertahanan dan keselamatan.- BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain