Pekerja Kedai Curi Barang Kemas Dan Antik RM553,000 Dipenjara Tiga Tahun - Semasa | mStar

Pekerja Kedai Curi Barang Kemas Dan Antik RM553,000 Dipenjara Tiga Tahun

GEORGE TOWN: Seorang pekerja kedai besi buruk dihukum penjara tiga tahun oleh Mahkamah Majistret di sini Khamis, kerana kesalahan mencuri barangan kemas dan antik bernilai kira-kira RM553,000 milik seorang lelaki bergelar "Datuk", dua minggu lepas.

Majistret Noor Aini Yusof menjatuhkan hukuman itu apabila tertuduh T.Vijayan, 36, mengaku bersalah selepas faham dengan pertuduhan yang dibacakan dalam bahasa Tamil terhadapnya pada prosiding mahkamah.

Vijayan mengaku salah melakukan pecah rumah milik Datuk Noor Mahamad Abu Backer, 44, di Jalan Macalister dan mencuri barang-barang antik, barang kemas dan berlian serta duit antik bernilai kira-kira RM553,000, pada kira-kira 8.30 malam antara 10 hingga 14 April lepas.

Ketika kejadian tuan rumah tiada di rumahnya.

Dia dituduh mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 14 tahun dan boleh juga dikenakan denda atau sebatan.

Dalam rayuannya Vijayan memohon mahkamah menjatuhkan hukuman yang ringan ke atasnya kerana mempunyai tanggungan seorang anak, adik dan ibu.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya Nur Farhana Hashim memohon mahkamah menjatuhkan hukuman yang setimpal mengikut keseriusan kes pecah rumah serta nilai barangan yang dirampas oleh polis daripada tertuduh. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun

TH cadang letak had dana pendeposit