Rancangan Televisyen, Radio Guna Bahasa Melayu Dengan Betul - Semasa | mStar

Rancangan Televisyen, Radio Guna Bahasa Melayu Dengan Betul

JELEBU: Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan mahukan supaya Bahasa Melayu digunakan dengan betul dalam semua rancangan di radio dan televisyen.

Menterinya, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata rakyat Malaysia tidak perlu khuatir untuk mengucapkan Bahasa Melayu dengan jelas dan betul kerana bahasa itu setanding dengan Bahasa Inggeris.

"Kita harus gunakan Bahasa Melayu di dalam mesyuarat rasmi, dan perlu ada usaha untuk jadikan sehari atau dua di dalam seminggu sebagai hari bertutur dalam Bahasa Melayu dengan betul," katanya kepada pemberita pada majlis kampung wifi di Dewan Besar Felda Pasoh 3 di sini pada Rabu.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai teguran Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin Isnin lepas yang mengatakan bahawa sikap malu dan rendah diri masyarakat untuk bertutur dalam Bahasa Melayu menyebabkan bahasa itu seolah-olah terpinggir di bumi sendiri.

Dalam mengiakan kata-kata Muhyiddin itu, Rais memberi contoh dalam menjalankan tugasnya sebagai menteri, beliau sering menerima surat rasmi dari pihak swasta yang menggunakan Bahasa Inggeris.

"Pihak swasta harus sedar, Bahasa Melayu itu adalah lingua franca, saya sendiri banyak terima surat mereka dalam Bahasa Inggeris, saya secara hormat menjawapnya dalam Bahasa Melayu," katanya.

"Selepas sekian lama merdeka pihak swasta masih lagi tulis dalam Bahasa Inggeris, seolah-olah kita ini dibelenggu Inggeris," tambahnya.

Sementara itu, Rais mengumumkan bahawa Negeri Sembilan merupakan negeri yang paling tinggi kadar penembusan jalur lebar di Malaysia.

Katanya di Negeri Sembilan kadar penembusan teknologi itu adalah 67 peratus berbanding hanya 57.9 peratus di negeri-negeri lain. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain