Umi Hafilda Fail Semula Saman RM100 Juta - Semasa | mStar

Umi Hafilda Fail Semula Saman RM100 Juta

KUALA LUMPUR: Ahli perniagaan, Umi Hafilda Ali sekali lagi memfailkan saman fitnah bernilai RM100 juta terhadap bekas rakan kongsinya, Baginda Minda dan pemilik portal berita, MalaysiaKini.

Saman tersebut difailkan semula ekoran keputusan Hakim Mahkamah Tinggi di sini, Datin Zabariah Mohd Yusof membatalkan saman itu pada 13 April lalu ekoran pihak yang terlibat tidak hadir di mahkamah.

Pada Isnin, hanya penasihat undang-undang kepada Umi Hafilda, Mohd Khairul Azam Abdul Aziz hadir bagi memfailkan semula saman tersebut.

Umi Hafilda yang merupakan saksi utama pada kes liwat Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1998 menamakan Baginda Minda atau nama sebenarnya, Nor Azman Abdullah @ Baginda sebagai defendan pertama diikuti MKini Dotcom Sdn Bhd.

Adik kepada Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Azmin Ali itu mendakwa Nor Azman telah mengeluarkan kenyataan berbentuk fitnah secara sindiran pada sidang media yang dihadiri oleh sekumpulan wartawan di lobi Parlimen pada 15 Mac lalu.

Dakwanya lagi, defendan kedua telah menerbitkan kenyataan tersebut pada hari yang sama dalam bahasa Malaysia pada pukul 2.31 petang manakala versi bahasa Inggeris diterbitkan pada pukul 3.04 petang.

Artikel tersebut didakwa ditulis oleh wartawan Hazlan Zakaria dan bertajuk ‘Baginda pula jelajah ‘bongkar’ Ummi Hafilda’ dan ‘Ummi’s sex-partner threatens to ‘tells all’.

Umi Hafilda mendakwa, kenyataan tersebut membawa maksud bahawa dirinya seorang ahli perniagaan yang terdesak, wanita tidak bermoral dan mempunyai banyak skandal dan tidak jujur.

Seterusnya, Umi Hafilda juga mendakwa penerbitan artikel tersebut telah menjejaskan reputasinya sebagai seorang individu berprofil tinggi dan sangat dikenali serta memegang pelbagai jawatan perniagaan dan sosial di Malaysia.

Selain itu, Umi Hafilda juga memohon perintah injunksi untuk melarang kedua-dua defedan daripada terus menerbikan kenyataan fitnah tersebut.

Sementara itu, semasa ditanya mengapa peguam yang mewakili Umi Hafilda tidak menghadiri prosiding mahkamah yang lalu, Mohd Khairul berkata berlaku kesilapan teknikal yang berpunca daripada penggunaan sistem e-filing yang digunakan oleh mahkamah.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Jangan cuba ugut FAM!