Kerajaan Kedah Perlu Lebih Kreatif Cari Sumber Kewangan - Muhkriz - Semasa | mStar

Kerajaan Kedah Perlu Lebih Kreatif Cari Sumber Kewangan - Muhkriz

KULIM: Kerajaan PAS negeri Kedah perlu lebih kreatif mencari dana dan sumber kewangannya dan bukan sekadar mengambil kesempatan terhadap rebat cukai tanah Universiti Utara Malaysia (UUM).

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir berkata, jika perkara itu berterusan ia dilihat salah satu simptom kepada masalah yang lebih besar.

Bercakap kepada media selepas majlis Mesra Rakyat di Kampung Baru Manggis, Sungai Karangan, dekat sini, petang semalam, Mukhriz berkata selain tidak melihat daripada aspek kepentingan pendidikan malah ia dilihat seolah-olah mahu mengambil kesempatan.

Mukhriz yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, memandangkan Insitusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di negara ini dibiayai oleh Kerajaan Pusat justeru, sedikit sebanyak mungkin ada yang mahu mengambil kesempatan dari cukai tanah tersebut. Mukriz berkata, Kerajaan Barisan Nasional sejak dahulu sentiasa memberi rebat kepada UUM dan hanya meminta universiti tersebut membayar token lebih kurang RM100,000 sahaja untuk tempoh setahun kerana pulangan yang didapati selepas itu adalah jauh lebih besar.

"Nampak gaya kerajaan negeri Kedah kini melihat cukai tanah itu sebagai satu sumber pendapatan hasil mahsul negeri yang saya rasakan agak pelik dan tidak sewajarnya berlaku, kerana sebagai kerajaan negeri sepatutnya mereka mencari sumber lain untuk menjana pendapatan negeri," kata Mukhriz.

Beliau berpendapat adalah tidak wajar jika sesebuah kerajaan negeri mengenakan cukai yang tinggi ke atas sebuah institusi pengajian tinggi yang memberi menafaat yang banyak kepada rakyat khususnya penduduk di luar bandar.

Mukhriz berkata beliau merasa terkilan kerana UUM terpaksa berdepan dengan masalah bekalan air yang tidak sempurna sekalipun terpaksa membayar cukai tanah yang tinggi.

Katanya, perkara itu sepatutnya tidak berlaku dan seharusnya menjadi prasyarat kepada kerajaan negeri menentukan kesempurnaan dan memberi perkhidmatan yang baik setelah mengenakan cukai tinggi kepada universiti itu.

Jika keadaan itu berterusan, hasrat UUM untuk berada di dalam kelompok 500 Universiti terbaik di seluruh dunia mungkin tidak kesampaian jika masalah sebegini tidak diselesaikan.

Terdahulu, Mukriz turut menyampaikan sumbangan berupa barang-barang keperluan dapur kepada 15 keluarga miskin dari beberapa buah kampung sekitar pekan Sungai Karangan ,dekat sini, termasuk sebuah basikal kepada pelajar Tingkatan Satu Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Karangan Mohd Aiman Mohd Hisham, 13. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain