Proton Sedia Hadapi Pasaran Terbuka

SHAH ALAM: Pengarah urusan kumpulan Proton Holdings Berhad Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir yakin pengeluar kereta tempatan boleh bertahan dalam pasaran terbuka sepenuhnya.

Beliau berkata, Proton bersedia menghadapi cabaran dan peluang apabila rancangan liberalisasi industry automotif tempatan bermula menjelang 2016.

"Kita telah bersedia semenjak lama dahulu. Liberalisasi adalah membuka ekonomi bagi industri kereta menjadi lebih berdaya saing.

"Kita masih ada lima tahun lagi, dan apa-apa yang kita lakukan, kita mesti pastikan kereta menjadi lebih murah dan rekabentuk dan kualiti produk menjadi lebih baik," katanya kepada pemberita selepas melancarkan kempen kualiti Proton di sini.

Sementara itu, Syed Zainal Abidin berkata Proton akan menyelesaikan pengstrukturan semulanya menjelang setengah kedua tahun ini sebaik sahaja ia mendapat kelulusan lembaga pengarah dan pemegang saham.

Pengstrukturan semula itu bertujuan mengukuhkan operasinya sejajar dengan liberalisasi industri automotif.

Mengenai penggabungan Proton-Perodua, Syed Zainal Abidin berkata, Proton telah berbincang dengan Perodua dan telah mengenal pasti bidang-bidang yang boleh diperbaiki seperti pembangunan vendor, pembelian dan kualiti.

Beliau juga berkata, ujian pengesahan bagi Proton Exora dan Proton Hybrid sedang dijalankan di United Kingdom dan dijangka siap dua minggu lagi.

Katanya Proton akan mengeluarkan Proton hybrid selepas mendapat kelulusan akhir daripada Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya.

"Kami berharap kereta itu boleh mula dijual tahun depan," katanya.- BERNAMA

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain