Susun Strategi Sebelum Pilihan Raya Umum - Semasa | mStar

Susun Strategi Sebelum Pilihan Raya Umum

KUALA LUMPUR: Parti politik dari kedua-dua belah pihak perlu mula berfikir untuk menyusun strategi untuk pilihan raya umum akan datang berikutan cara undi penduduk kaum Cina bandar mengundi dalam pilihan raya Sarawak baru-baru ini.

Ahli kompenan Barisan Nasional (BN) seperti SUPP dan MCA sedang mencari jalan untuk mendapat kembali undi yang terlepas ke tangan pembangkang manakala DAP sedang cuba untuk kembali membentuk imejnya sendiri dalam mengelak daripada dilihat sebagai sebuah parti berasaskan kaum Cina.

Para penganalisis menjangkakan pilihan raya negeri akan mengubah landskap politik dengan pandangan mengenai pilihan raya umum akan datang.

Antara pembangunan lain:

> Pemimpin-pemimpin MCA terus menyatakan sokongan kepada presiden parti Datuk Seri Dr Chua Soi Lek yang mengesyorkan supaya parti itu akan mengkaji semula kedudukannya dalam kabinet jika komuniti Cina menolak MCA pada pilihan raya umum akan datang.

> PKR mempersoal tindakan pemimpin DAP Lim Kit Siang yang menjemput SNAP bergabung dengan partinya supaya ia menjadi lebih pelbagai kaum satu; dan

> Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud berkata SUPP akan terus kekal dalam Barisan kerajaan tidak kira sama ada dalam waktu baik atau pun ketika menghadapi masalah.

Artikel Sebelum

Subbaiyah Angkat Sumpah Senator Isnin ini

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Pilu tiga ibu rayu anak pulang