Tiada Satu Kaum Di Malaysia Boleh Dapat Semua Yang Dikehendaki - Dr M - Semasa | mStar

Tiada Satu Kaum Di Malaysia Boleh Dapat Semua Yang Dikehendaki - Dr M

MUKAH: Dalam sebuah negara berbilang kaum seperti Malaysia, tiada satu kaum pun boleh mendapat 100 peratus hak mereka dipenuhi, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Kita mesti menerima hakikat bahawa kita tidak boleh mendapat semua kehendak kita dipenuhi. Kita perlu mengorbankan hak kita untuk menampung permintaan orang lain bagi mewujudkan masyarakat yang aman damai dan stabil untuk memacu pembangunan lebih pesat, maju dan makmur," kata Dr Mahathir semasa berucap dalam satu program "Berambeh Jegem" di sini Jumaat.

Turut hadir Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan isteri Puan Sri Ragad Kurdi Taib serta kira-kira 3,000 orang yang berhimpun di sebuah hotel di sini untuk mendengar ucapan bekas pemimpin utama Malaysia.

Taib akan mempertahankan kerusi Balingian pada pilihan raya negeri Sarawak ke-10 esok.

Dalam ucapannya, Dr Mahathir bercakap panjang mengenai pentingnya sebuah kerajaan yang kukuh, hebat dan bertanggungjawab untuk mewujudkan peluang perniagaan yang membolehkan orang ramai mendapat pendapatan tetap dan menikmati taraf kehidupan lebih baik.

"Inilah yang dilakukan dan menjadi dasar kerajaan Malaysia di bawah perdana sebelum ini Tunku Abdul Rahman AlHaj, Tun Abdul Razak, Tun Hussein Onn, saya sendiri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan kini Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak," kata beliau.

Dr Mahathir berkata, rakyat Malaysia, khususnya rakyat Sarawak supaya berpengetahuan luas dan bijak melaksanakan hak demokratik mereka untuk memastikan keamanan, perpaduan dan keharmonian tersebar luas di kalangan rakyat Malaysia," katanya.

Beliau mengingatkan rakyat Malaysia mengelakkan diri daripada bersikap konfrontasi dan sebaliknya hendaklah bertoleransi dan akomodatif seiring dengan hasrat negara menjadi sebuah negara maju.

Dr Mahathir turut memuji kepimpinan Najib, dan menyatakan bahawa beliau mempunyai keyakinan terhadap Perdana Menteri.

Bekas perdana menteri itu berkata, Najib sepatutnya mendapat sokongan daripada seluruh rakyat Malaysia tidak mengira kaum, fahaman agama dan kepercayaan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Tarikh Akhir Hanyar Borang BE 30 April Ini

Artikel Berikut

Waran Tangkap Terhadap Norman, Memey

Artikel Berkaitan

default image

Azhar Dimasukkan Ke Hospital

default image

Sumpah Laknat Tiada Kaitan Dengan Umno

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain