Kunjungan Bank Dunia Ke SSM Membanggakan - Semasa | mStar

Kunjungan Bank Dunia Ke SSM Membanggakan

KUALA LUMPUR: Kejayaan dan pencapaian Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) yang mendapat perhatian pihak Bank Dunia baru-baru ini amat membanggakan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, lawatan delegasi Bank Dunia ke ibu negara baru-baru ini untuk melihat dengan lebih dekat sistem yang digunakan adalah bukti kewujudan SSM mula diiktiraf.

Ismail Sabri berkata, minat yang ditunjukkan oleh pihak luar untuk memahami proses memulakan perniagaan di Malaysia dan penilaian yang akan dibuat kelak akan memberikan laporan baik seiring dengan hasrat kerajaan yang mahu memperbaiki kedudukan negara dalam penilaian Bank Dunia khususnya di dalam aspek proses memulakan perniagaan.

"Perkembangan itu adalah sesuatu yang harus dibanggakan oleh semua warga SSM kerana pada usia yang masih 'setahun jagung' telah mula mendapat perhatian pihak antarabangsa khususnya Bank Dunia," katanya pada Majlis Makan Malam SSM 2011 di sini, pada Rabu.

Teks ucapannya dibacakan oleh Pengerusi SSM, Datuk Zain Mohd Dom.

Dalam pada itu, Ismail Sabri turut memuji pencapaian SSM yang berjaya memiliki bangunan sendiri pada tahun lalu walaupun masih baru jika dibandingkan dengan badan berkanun yang lain.

"Saya percaya dengan adanya Menara SSM tersebut, ia mampu menjadi lambang kemajuan SSM bagi mencapai visi ke arah mempertingkatkan daya saing ekonomi negara untuk menarik pelabur luar negara," katanya.

Sementara itu, Ismail dalam ucapannya berkata, pihaknya percaya inisiatif SSM untuk meningkatkan penggunaan perkhidmatan satu hari pemerbadanan syarikat daripada 22 peratus tahun lalu kepada 50 peratus pada penghujung tahun ini selain ingin meluaskan penggunaan nombor identiti korporat Malaysia (MyCoID) akan tercapai.

Malah katanya, usaha SSM memperkenalkan Akta Perkongsian Liabiti Terhad (PTL) 2011 satu inisiatif baik bagi mewujudkan suasana ekonomi berdaya saing serta bakal mendorong pertumbuhan peniaga kecil dan meningkatkan pelaburan domestik di Malaysia.

Turut hadir pada majlis itu adalah Ketua Pegawai Eksekutif SSM, Datuk Azmi Ariffin, Timbalan Ketua Setiausaha KPDNKK, Datuk Daud Tahir, Mahani Tan Abdullah dan Zaiton Mohd Hassan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lelaki Miliki Ganja Dipenjara 15 Tahun

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain

Gempar juruterbang kesan UFO bentuk cerut