Kunjungan Bank Dunia Ke SSM Membanggakan - Semasa | mStar

Kunjungan Bank Dunia Ke SSM Membanggakan

KUALA LUMPUR: Kejayaan dan pencapaian Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) yang mendapat perhatian pihak Bank Dunia baru-baru ini amat membanggakan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, lawatan delegasi Bank Dunia ke ibu negara baru-baru ini untuk melihat dengan lebih dekat sistem yang digunakan adalah bukti kewujudan SSM mula diiktiraf.

Ismail Sabri berkata, minat yang ditunjukkan oleh pihak luar untuk memahami proses memulakan perniagaan di Malaysia dan penilaian yang akan dibuat kelak akan memberikan laporan baik seiring dengan hasrat kerajaan yang mahu memperbaiki kedudukan negara dalam penilaian Bank Dunia khususnya di dalam aspek proses memulakan perniagaan.

"Perkembangan itu adalah sesuatu yang harus dibanggakan oleh semua warga SSM kerana pada usia yang masih 'setahun jagung' telah mula mendapat perhatian pihak antarabangsa khususnya Bank Dunia," katanya pada Majlis Makan Malam SSM 2011 di sini, pada Rabu.

Teks ucapannya dibacakan oleh Pengerusi SSM, Datuk Zain Mohd Dom.

Dalam pada itu, Ismail Sabri turut memuji pencapaian SSM yang berjaya memiliki bangunan sendiri pada tahun lalu walaupun masih baru jika dibandingkan dengan badan berkanun yang lain.

"Saya percaya dengan adanya Menara SSM tersebut, ia mampu menjadi lambang kemajuan SSM bagi mencapai visi ke arah mempertingkatkan daya saing ekonomi negara untuk menarik pelabur luar negara," katanya.

Sementara itu, Ismail dalam ucapannya berkata, pihaknya percaya inisiatif SSM untuk meningkatkan penggunaan perkhidmatan satu hari pemerbadanan syarikat daripada 22 peratus tahun lalu kepada 50 peratus pada penghujung tahun ini selain ingin meluaskan penggunaan nombor identiti korporat Malaysia (MyCoID) akan tercapai.

Malah katanya, usaha SSM memperkenalkan Akta Perkongsian Liabiti Terhad (PTL) 2011 satu inisiatif baik bagi mewujudkan suasana ekonomi berdaya saing serta bakal mendorong pertumbuhan peniaga kecil dan meningkatkan pelaburan domestik di Malaysia.

Turut hadir pada majlis itu adalah Ketua Pegawai Eksekutif SSM, Datuk Azmi Ariffin, Timbalan Ketua Setiausaha KPDNKK, Datuk Daud Tahir, Mahani Tan Abdullah dan Zaiton Mohd Hassan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lelaki Miliki Ganja Dipenjara 15 Tahun

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain