Ubahlah Diri Sendiri Dahulu - Kim Shin - Semasa | mStar

Ubahlah Diri Sendiri Dahulu - Kim Shin

MIRI: Penyandang kerusi DUN Senadin daripada Barisan Nasional (BN), Datuk Lee Kim Shin hari ini menempelak slogan pembangkang "Jom Ubah Sarawak" yang gagal diamalkan oleh pembangkang itu sendiri.

Katanya pembangkang bukan sahaja gagal menghulur tangan untuk memberi sumbangan demi kesejahteraan rakyat, sebaliknya lebih suka meneruskan dengan cakap-cakap kosong dan melemparkan tuduhan tidak berasas terutamanya terhadap parti beliau, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP).

Bercakap kepada Bernama selepas menyaksikan pembukaan rasmi laluan koridor berbumbung bagi Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Tudan di sini, beliau berkata sekolah itu hanyalah satu daripada contoh hasil usaha SUPP selama bertahun-tahun untuk mewujudkan lebih banyak peluang pendidikan.

"SJKC Tudan dan kesemua kemudahan ini telah pun dibina oleh SUPP. Tiada walau satu sen pun, tiada walau sebiji batu pun, daripada mereka (pembangkang). Apa yang mereka buat hanyalah bercakap. Sebelum mereka minta rakyat supaya berubah, mereka sendiri yang harus berubah memandangkan mereka hanyalah 'parti cakap', bukan parti bertindak," katanya.

Beliau berkata pembangkang boleh melakukan lebih baik lagi daripada sekadar bercakap atau memberi alasan bahawa mereka tidak dapat membantu membina sekolah kerana mereka tidak berada dalam kerajaan.

"Mereka masih boleh mengutip derma tetapi tidak berbuat apa-apa,", katanya.

Lee, yang bertanding bagi penggal keempat sebagai wakil rakyat selepas memenangi kerusi DUN Senadin pada 1996, akan berdepan Pengerusi PKR Miri Dr Michael Teo Yu Keng dalam pilihan raya ini.

Sementara itu, Anggota Parlimen Miri Datuk Seri Peter Chin Fah Kui, berkata pembinaan SJKC Tudan adalah hasil kerja keras Lee sejak beliau menjadi Adun Senadin pada 1996.

Beliau berkata kewujudan sekolah tidak hanya memanfaatkan kanak-kanak Cina dalam kawasan pilihan raya yang sedang berkembang pesat itu tetapi turut membuka peluang pendidikan bagi kanak-kanak bukan Cina di kawasan berkenaan.

"Kira-kira 50 peratus pelajar di sekolah ini adalah Bumiputera dan ini menunjukkan bahawa pendidikan Cina diterima baik oleh semua masyarakat di sini," katanya.

Chin, yang juga Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, berkata kerajaan persekutuan dan negeri juga banyak memberi sumbangan kepada sekolah berkenaan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Tiga Maut Nahas Di Pahang

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain