Majistret Nasihat Pencuri Arak Agar Insaf - Semasa | mStar

Majistret Nasihat Pencuri Arak Agar Insaf

KUALA LUMPUR: Seorang majistret di sini pada Isnin, menasihatkan seorang pekerja bakeri yang beragama Islam untuk menginsafi perbuatannya mencuri dan meminum minuman keras.

Majistret Zulkipli Abdullah berkata, tertuduh, Mohd Ridzuan Haya, 26, seharusnya tahu akan balasan yang akan diberikan oleh Allah terhadap kesalahan tersebut.

“Saya harap kamu bertaubat dan menyedari kesilapan yang telah kamu lakukan. Hanya dengan itu, nescaya Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu.

“Ini baru hukuman dunia, belum lagi pembalasan di akhirat yang sudah tentu lebih besar,” katanya.

Zulkipli kemudiannya memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara selama tiga hari dan membayar denda RM1,000 selepas menerima pengakuan salah tertuduh terhadap pertuduhan mencuri sebotol minuman keras Red Wine yang diminumnya di sebuah pusat hiburan.

Beliau juga memerintahkan supaya tempoh penjara ditambah 14 hari, jika tertuduh gagal menjelaskan denda tersebut.

Tertuduh didakwa mencuri minuman yang berharga RM119 itu pada pukul 1.06 pagi, 2 April lalu di Rum Jugle, Jalan P Ramlee, Bukit Bintang, di sini.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Haderiah Siri mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda, jika sabit kesalahan.

Artikel Sebelum

Lima Lagi Perusuh Ditangkap Di Lenggeng

Artikel Berikut

Negara Masih Kekurangan 14,000 Guru J-Qaf

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Derita si janda muda