Syarikat Menang Anugerah JKR Dipilih Baik Pulih Bangunan Parlimen - Shaziman - Semasa | mStar

Syarikat Menang Anugerah JKR Dipilih Baik Pulih Bangunan Parlimen - Shaziman

KUALA LUMPUR: Trans Resources Corporation Sdn Bhd dipilih secara kontrak terus menjalankan kerja membaik pulih bangunan Parlimen kerana ia diyakini dapat memberikan perkhidmatan terbaik, kata Menteri Kerja Raya Datuk Shaziman Abu Mansor.

"Syarikat ini merupakan syarikat yang menang anugerah terbaik JKR bagi 2010. Maknanya saya bimbang sekiranya syarikat yang dilantik lain nanti tidak mampu.

"Kita hanya mahu memastikan syarikat terbaik bagi kategori projek-projek besar di atas RM30 juta," katanya pada persidangan Dewan Rakyat hari ini bagi menjawab soalan Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) yang ingin tahu kenapa kementerian itu memberikan kontrak berkenaan kepada sebuah syarikat tanpa melalui proses tender terbuka.

Kepada soalan asal Sim Tong Him (DAP-Kota Melaka), Shaziman berkata jemaah menteri bersetuju supaya Jabatan Kerja Raya segera melaksanakan projek mengubah suai Dewan Serbaguna Parlimen menjadi tempat persidangan sementara bagi Dewan Negara dan Dewan Rakyat selain membina blok pejabat Anggota Parlimen dan kemudahan 1,000 petak letak kereta.

Sim bertanya mengenai kos membaik pulih, menaik taraf bangunan dan kemudahan-kemudahan asas bagi bangunan Parlimen dari tahun 2001 hingga 2010 dan jenis projek yang telah dilaksanakan serta jumlah peruntukan yang disediakan dalam Rancangan Malaysia ke-10 bagi tujuan yang sama.

Shaziman berkata, kerajaan telah membelanjakan lebih RM100 juta untuk kerja pengubahsuaian dan penambaikan bangunan Parlimen sejak 2005.

Beliau menjelaska, skop kerja pengubahsuaian dan penambaikan itu termasuk hiasan dalaman oleh JKR pada 2005 dengan kos RM91 juta dan penggantian lapisan kalis air bumbung rata di Blok Dewan Parlimen dengan kos RM9.5 juta pada 2007.

Katanya, susulan beberapa insiden kerosakan dan kebocoran, JKR juga melaksanakan kerja penyelenggaran termasuk membaik pulih kawasan bumbung kafeteria pada akhir November tahun lepas.

"Laporan mengenai kajian terperinci tahap kerosakan di bangunan Parlimen telah dibentangkan kepada jemaah menteri pada 12 Mei tahun lepas yang antara kerosakan serta kecacatan yang ditemui ialah keretakan dan kemerosotan ketahanan pada panel permukaan akibat faktor hakisan, kemerosotan tahap kekuatan dan ketahanan struktur konkrit serta sistem elektrikal dan mekanikal yang telah usang dan perlu diganti," katanya.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain