Agensi Kerajaan Perlu Terap 'Strategi Lautan Biru' Capai Objektif NKRA: Najib - Semasa | mStar

Agensi Kerajaan Perlu Terap 'Strategi Lautan Biru' Capai Objektif NKRA: Najib

KLUANG: Perdana Menteri mahukan pemikiran "Strategi Lautan Biru" diterapkan dengan lebih meluas di kalangan agensi kerajaan bagi mencapai objektif di dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerjasama di antara Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di dalam Program Pemulihan Pemasyarakatan yang dilancarkan, Sabtu sebagai contoh pemikiran terbabit.

"Menerusi penerapan pemikiran 'Strategi Lautan Biru', agensi kerajaan dapat mencapai objektif-objektif di dalam NKRA dengan kos yang minimum," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program Pemulihan Pemasyarakatan di Kem Mahkota di sini, Sabtu.

Menurut beliau, pemikiran "Strategi Lautan Biru" itu melibatkan pemikiran di luar kebiasaan dengan mengaplikasikan cara-cara yang kreatif dan inovatif, tetapi dalam masa yang sama dengan kos yang minimum.

Pusat Pemulihan Pemasyarakatan di Kem Mahkota, di sini yang dilancarkan hari ini melibatkan sekumpulan penempatan banduan di dalam kawasan kem tentera dengan kawalan keselamatan yang minimum.

Perdana Menteri berkata, menerusi program pemulihan pemasyarakatan itu, kerajaan telah dapat menjimatkan kos apabila ia tidak perlu membina penjara baru yang setiap satunya bernilai di antara RM50 juta hingga RM60 juta.

"Menerusi program ini, kerajaan hanya membelanjakan RM4.5 juta untuk membina satu pusat pemulihan pemasyarakatan," katanya sambil menambah, di dalam Rancangan Malaysia ke-10, kerajaan hanya akan membina sebuah penjara.

Katanya, program ini juga baik kerana ia mengasingkan banduan yang melakukan kesalahan ringan daripada pesalah-pesalah yang melakukan kesalahan berat dan mengelak mereka daripada dipengaruhi.

"Ketika melawat pusat pemulihan itu, saya berkesempatan bertemu dan berbual dengan anggota keluarga banduan yang menyatakan rasa gembira dengan pelaksanaaan program itu," kata Najib.

Suasana di dalam pusat pemulihan itu, katanya, juga amat baik dengan banduan dibenarkan bertemu dengan keluarga mereka setiap hari, serta dibenarkan untuk bekerja dan menabung.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain