Agensi Kerajaan Perlu Terap 'Strategi Lautan Biru' Capai Objektif NKRA: Najib - Semasa | mStar

Agensi Kerajaan Perlu Terap 'Strategi Lautan Biru' Capai Objektif NKRA: Najib

KLUANG: Perdana Menteri mahukan pemikiran "Strategi Lautan Biru" diterapkan dengan lebih meluas di kalangan agensi kerajaan bagi mencapai objektif di dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerjasama di antara Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di dalam Program Pemulihan Pemasyarakatan yang dilancarkan, Sabtu sebagai contoh pemikiran terbabit.

"Menerusi penerapan pemikiran 'Strategi Lautan Biru', agensi kerajaan dapat mencapai objektif-objektif di dalam NKRA dengan kos yang minimum," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program Pemulihan Pemasyarakatan di Kem Mahkota di sini, Sabtu.

Menurut beliau, pemikiran "Strategi Lautan Biru" itu melibatkan pemikiran di luar kebiasaan dengan mengaplikasikan cara-cara yang kreatif dan inovatif, tetapi dalam masa yang sama dengan kos yang minimum.

Pusat Pemulihan Pemasyarakatan di Kem Mahkota, di sini yang dilancarkan hari ini melibatkan sekumpulan penempatan banduan di dalam kawasan kem tentera dengan kawalan keselamatan yang minimum.

Perdana Menteri berkata, menerusi program pemulihan pemasyarakatan itu, kerajaan telah dapat menjimatkan kos apabila ia tidak perlu membina penjara baru yang setiap satunya bernilai di antara RM50 juta hingga RM60 juta.

"Menerusi program ini, kerajaan hanya membelanjakan RM4.5 juta untuk membina satu pusat pemulihan pemasyarakatan," katanya sambil menambah, di dalam Rancangan Malaysia ke-10, kerajaan hanya akan membina sebuah penjara.

Katanya, program ini juga baik kerana ia mengasingkan banduan yang melakukan kesalahan ringan daripada pesalah-pesalah yang melakukan kesalahan berat dan mengelak mereka daripada dipengaruhi.

"Ketika melawat pusat pemulihan itu, saya berkesempatan bertemu dan berbual dengan anggota keluarga banduan yang menyatakan rasa gembira dengan pelaksanaaan program itu," kata Najib.

Suasana di dalam pusat pemulihan itu, katanya, juga amat baik dengan banduan dibenarkan bertemu dengan keluarga mereka setiap hari, serta dibenarkan untuk bekerja dan menabung.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain