PM Umum Peruntukan Lebih RM250 Juta Untuk Projek Rakyat Di Serian Dan Tebedu - Semasa | mStar

PM Umum Peruntukan Lebih RM250 Juta Untuk Projek Rakyat Di Serian Dan Tebedu

SERIAN: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan peruntukan berjumlah RM252.85 juta untuk pelbagai projek rakyat di kawasan Serian dan Tebedu.

Beliau berkata peruntukan itu bagi bekalan air bersih luar bandar untuk 2,910 rumah di Tebedu membabitkan peruntukan sebanyak RM105 juta dan untuk 4,409 buah rumah di Serian sebanyak RM116.5 juta.

Sementara RM13.39 juta untuk projek bekalan elektrik di Serian yang melibatkan 408 buah rumah, selain peruntukan RM12.5 juta untuk projek klinik kesihatan di Pedawan dan RM120,000 untuk pembelian pendingin hawa untuk Dewan Masyarakat Serian, katanya ketika melancarkan program "Sejiwa Senada" untuk bahagian Kota Samarahan, di sini.

Program itu merupakan program peringkat negeri yang diadakan sejak tahun lepas dan telah menjelajah ke sembilan bahagian di Sarawak bagi tujuan merapatkan hubungan antara rakyat dan penjawat awam melalui promosi perkhidmatan yang dapat membantu rakyat mempercepatkan proses urusan rasmi.

Lawatan Najib dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama-sama beberapa menteri Kabinet persekutuan ke Serian merupakan permulaan program turun padang oleh pemimpin negara ke semua negeri bagi mendekati rakyat, dan ia dijangka berakhir September ini.

Najib, yang berpakaian tradisi kaum Bidayuh semasa berucap turut menuturkan beberapa perkataan dalam bahasa Bidayuh iaitu " aku ira nyugon ahi terima kasih" yang bermakna "saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua", yang disambut tepukan gemuruh daripada para hadirin.

Selain itu, Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud dalam ucapannya turut mengumumkan peruntukan RM90 juta untuk projek jalan raya di kawasan Serian.

Turut hadir pada majlis itu ialah Muhyiddin, dua Timbalan Ketua Menteri iaitu Tan Sri Dr George Chan dan Tan Sri Alfred Jabu dan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein selaku pengerusi Jawatankuasa Pemandu bagi Program Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri turun padang ke semua negeri. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?