Mahkamah Tetapkan 14 April Dengar Permohonan Pegawai Kanan TUDM - Semasa | mStar

Mahkamah Tetapkan 14 April Dengar Permohonan Pegawai Kanan TUDM

KUALA LUMPUR: Seorang pegawai kanan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) berjaya mendapatkan kebenaran untuk Mahkamah Tinggi mendengar permohonannya berhubung keingkaran Majlis Angkatan Tentera Malaysia dan Kerajaan Malaysia mengambilnya bekerja semula.

Mahkamah Tinggi memutuskan membenarkan permohonan menghina mahkamah yang dikemukakan oleh Mejar Fadzil Arshad pada Selasa lepas manakala hari ini Hakim Mahkamah Tinggi Rohana Yusuf menetapkan 14 April depan untuk mendengar permohonan itu.

Pada 3 Ogos 2010, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Zawawi Salleh mengisytiharkan keputusan Majlis Angkatan Tentera Malaysia membersarakan Fadzil adalah tidak sah dan salah di sisi undang-undang.

Selain itu responden diperintahkan supaya mengembalikan Fadzil kepada jawatan dan pangkat pemohon seolah-olah pemohon tidak pernah meninggalkan TUDM dan membayar gaji serta lain-lain faedah yang layak diterima oleh pemohon bermula pada 17 Julai 2008 serta apa-apa pelarasan lain yang perlu untuk imbuhannya.

Fadzil, 49, yang diwakili peguam Leftenan Komander (B) Zalil Mohd Mess mengemukakan permohonan itu setelah mendakwa kedua-dua responden tidak membuat sebarang tindakan berhubung perintah tersebut.

Dalam permohonan yang difailkan pada 12 Disember, 2008, Fadzil berkata Panglima Tentera Udara (PTU) telah memaklumkan kepadanya bahawa keputusan Lembaga Siasatan Majlis Angkatan Tentera Malaysia merumuskan beliau bertanggungjawab terhadap kecuaian yang berlaku dalam pengurusan dan pembelian peralatan ketenteraan seperti Andros Robot dan Bomb Suit.

Katanya beliau telah dipanggil untuk satu temuduga kerjaya pada 7 Julai 2008, bagaimanapun, majlis berkenaan sebaliknya telah membersarakannya serta membatalkan tauliahnya pada hari berkenaan.

Beliau telah mengemukakan rayuan tetapi ditolak atas alasan persaraan dan pembatalan tauliahnya telahpun mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong.

Bagaimanapun, sehingga 5 November 2008, beliau tidak menerima sebarang keputusan bertulis berhubung persaraan dan pembatalan tauliahnya oleh Yang di-Pertuan Agong.

Sehubungan itu, Fadzil berkata keputusan Majlis Angkatan Tentera Malaysia memaksanya bersara lebih awal, adalah salah dan tidak sah di sisi undang-undang kerana beliau tidak diberikan hak untuk didengar, dan mereka juga gagal memberikan alasan bagi keputusan itu.

Katanya, akibat pembatalan tauliah dan persaraan paksa itu, beliau dilihat seolah-olah bersalah menipu wang kerajaan, selain bersekongkol dengan kontraktor serta pegawai atasan untuk berbuat demikian, sehingga menyebabkan kerugian. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain