Jepun Belum Sedia Terima Banyak Bantuan Antarabangsa: Duta Besar - Semasa | mStar

Jepun Belum Sedia Terima Banyak Bantuan Antarabangsa: Duta Besar

KUALA LUMPUR: Kerajaan Jepun belum bersedia menerima bantuan dan misi sukarela yang terlalu banyak dari negara luar termasuk Malaysia memandangkan gempa bumi kuat dan tsunami yang melanda negara pada Jumaat telah memusnahkan banyak bahagian negara itu dan menjejas sistem urus tadbirnya.

Duta Besar Jepun ke Malaysiak, Masahiko Horie berkata, situasi di negara itu masih teruk dan semua anggota kementerian dan agensi kerajaan telah diarah menyelaraskan usaha mencari dan menyelamat.

"Situasi begitu teruk, mereka yang bertugas dengan semua kementerian kini berdepan dengan pelbagai masalah selepas gempa.

"Buat masa ini, kami belum bersedia untuk menerima lebih banyak bantuan dan sukarelawan dari luar yang berhasrat membantu menyelesaikan masalah," kata beliau pada persidangan akhbar di kedutaannya di sini, Selasa.

Majlis Keselamatan Negara Malaysia masih menunggu kelulusan dari Kerajaan Jepun untuk pasukan negara ini mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Haneda, Tokyo, bagi membantu operasi mencari dan menyelamat. Masahiko menjelaskan, Jepun adalah negara yang terdiri daripada banyak kampung-kampung kecil terutama di luar bandar dan ini menyulitkan usaha untuk mencatat jumlah orang yang hilang.

"Kami masih mencari dan ketika kami meneruskannya, kami menemui beratus-ratus mayat terperangkap di bawah runtuhan rumah...namun kami masih tidak dapat mengesan jumlah yang masih hilang," katanya.

Mengenai Loji Kuasa Nuklear, Masahiko berkata seluruh anggota Fukushima Daiichi menumpukan usaha untuk menghentikan kebocoran bahan radioaktif dan cuba untuk menstabilkannya.

"Perdana Menteri kami telah mengarahkan penduduk yang tinggal dalam radius 20km dari loji nuklear segera berpindah.

"Penduduk di luar radius 20-30km disarankan agar tidak keluar dari rumah mereka untuk mengelakkan kesan radiasi," katanya.

Reaktor Nuklear di Loji Fukushima Daiichi meletup pada Sabtu menyebabkan kebocoran radioaktif.

Masahiko berkata kerajaan Jepun menghargai ucapan takziah dihantar Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain