Tun Abdullah Dianugerah Hadiah Antarabangsa Raja Faisal - Semasa | mStar

Tun Abdullah Dianugerah Hadiah Antarabangsa Raja Faisal

KUALA LUMPUR: Bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi dianugerahkan dengan Hadiah Antarabangsa Raja Faisal (KFIP) yang berprestij di bawah kategori Perkhidmatan kepada Islam.

Hadiah itu disampaikan kepada beliau oleh Timbalan Perdana Menteri kedua Arab Saudi Putera Nayef Abdul Aziz Al-Saud dalam satu upacara di Riyadh, Arab Saudi pada Ahad.

Abdullah dipilih untuk hadiah itu kerana memberikan pengiktirafan terhadap perkhidmatan cemerlang beliau kepada Islam di Malaysia dan luar negara serta peranannya dalam mengukuhkan lagi pembangunan ekonomi Malaysia dan menggalakkan pengajian Islam.

Dalam ucapan ketika menerima hadiah itu, Abdullah berkata beliau memberikan perhatian terhadap bidang-bidang yang difikirkan rakyat Malaysia paling memerlukan.

"Islam Hadhari wujud daripada pengetahuan asas agama saya yang kukuh dan pemahaman dalam intipati ajaran Islam berdasarkan Al-Quran dan Hadis," kata beliau.

Dalam hubungan ini, Abdullah berkata, pembangunan modal insan menjadi strategi pusat beliau untuk kemajuan.

"Pembangunan modal insan bukan semata-mata mengumpulkan pengetahuan dan kemahiran, ia adalah integrasi dan keseluruhan kemajuan manusia dicampur dengan mental dan kebolehan luar biasa dengan integriti moral dan kekuatan rohaniah," kata beliau.

Anugerah itu dibuat dalam empat kategori dan kepada tujuh penerima dari Malaysia, Amerika Syarikat, Jepun, Turki dan Jordan.

KFIP diberikan kepada penerima, lelaki dan wanita yang dedikasi terhadap perkhidmatan dan sumbangan yang cemerlang kepada agama Islam dan umat Islam. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain

Awas! Obesiti boleh sebabkan kanser