Hentian Puduraya Bakal Miliki Surau Jumaat - Semasa | mStar

Hentian Puduraya Bakal Miliki Surau Jumaat

KUALA LUMPUR: Hentian Puduraya di sini yang masih dalam kerja-kerja pengubahsuaian akan mempunyai sebuah surau untuk solat Jumaat apabila ia dibuka nanti.

Ia merupakan yang ketiga selepas dibuka di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) dan Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, satu mesyuarat dengan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan telah meluluskan penubuhan surau itu selepas mengambil kira faktor keperluan pengunjung beragama Islam di situ pada masa hadapan.

Katanya, penubuhan itu diluluskan sebagai satu pendekatan inovatif dan kreatif dalam membangunkan masjid dan surau seiring dengan pembangunan negara.

"Walaupun penubuhan surau Jumaat ini bukan baru tetapi kita mesti berhati-hati sebelum meluluskan sebarang permohonan pembukaan surau selain Mazhab Shafie yang diguna pakai di negara ini yang memerlukan 40 orang bermastautin di tempat berkenaan perlu dipatuhi sebagai syarat," katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Penyampaian Surat Pelantikan Ahli Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persektuan di sini, Khamis.

Dalam pada itu, Jamil Khir berkata, sebelum kelulusan kepada Hentian Puduraya diberikan pihaknya telah mengarahkan pemohon mendapatkan 40 nama penduduk tetap di kawasan itu.

Ini kerana, beliau tidak mahu penubuhan surau Jumaat itu nanti sekadar pada nama dan diharap ia dapat memberikan manfaat kepada semua yang ingin menunaikan solat Jumaat di situ.

"Kita lihat surau Jumaat di KLCC dan PWTC, surau berkenaan sentiasa penuh dengan jemaah sehingga surau di KLCC terpaksa dinaiktaraf kepada masjid untuk menampung bilangan jemaah yang meningkat.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain