Dewan Rakyat: Tiada Peruntukan Khas Untuk Urus Aktiviti Isteri PM - Semasa | mStar

Dewan Rakyat: Tiada Peruntukan Khas Untuk Urus Aktiviti Isteri PM

KUALA LUMPUR: Tiada kakitangan khusus atau peruntukan kos tambahan bagi menguruskan unit Wanita Pertama Malaysia (FLOM) yang diwujudkan di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, kakitangan yang menjalankan tugas menguruskan unit berkenaan adalah terdiri di kalangan pegawai dari pejabat Perdana Menteri.

"Tidak ada kakitangan tetap atau kontrak yang di peruntukan khusus untuk isteri Perdana Menteri.

"Sebaliknya pegawai-pegawai dari pejabat Perdana Menteri dari semasa ke semasa telah membantu isteri Perdana Menteri menjalankan tugas beliau selaku isteri kepada Perdana Menteri," katanya pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat, Rabu.

Beliau menjawab soalan asal Anthony Loke Siew Fook (DAP-Rasah) yang meminta Perdana Menteri menyatakan fungsi unit FLOM serta jumlah kakitangan dan peruntukan kos operasi unit berkenaan bagi tahun 2011.

Selian itu Mohamed Nazri berkata, tidak timbul dakwaan yang mengatakan wujudnya pelantikan kakitangan baru khusus bagi menguruskan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

"Bagaimanapun bagi memudahkan kerja-kerja urusan pentadbiran seperti surat-menyurat atau jemputan rasmi bagi membolehkan pihak awam berhubung dengan pejabat Perdana Menteri mengenai jemputan dari dalam dan luar negara, pegawai-pegawai berkenaan telah ditugaskan membantu menguruskan hal-hal demikian," katanya.

Sementara itu menjawab mengenai ketiadaan maklumat berkaitan FLOM yang sebelum ini dimuatkan dalam laman web rasmi Jabatan Perdana Menteri, Mohamed Nazri berkata: "Keseluruhan direktori pejabat Perdana Menteri sedang dikemaskini termasuk berkaitan FLOM."

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Rakyat Pahang terima Sultan baharu