Menang Berganda: BN Kembali Peroleh Sokongan Pengundi Melayu - Muhyiddin

JASIN: Barisan Nasional (BN) berjaya memperoleh majoriti lebih besar pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau dan Kerdau kerana orang Melayu kembali menyokong parti itu.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, BN berjaya memperoleh semula kepercayaan pengundi Melayu di kedua-dua kawasan berkenaan diikuti pengundi kaum India dan Cina.

"Kejayaan ini amat signifikan kerana kita berjaya meraih majoriti lebih besar berbanding Pilihan Raya Umum (PRU) 2008 manakala di Kerdau kita mengatasi majoriti 2004.

"Sokongan pengundi Melayu amat nyata, majoriti mereka kembali menyokong BN, begitu juga kaum India dan pertambahan sokongan Cina di peti-peti undi mereka tapi Orang Asli kita tiada masalah di Kerdau.

"Saya percaya selepas kaum Cina kian memahami penerangan dasar kita, saya percaya mereka akan terima," katanya kepada pemberita selepas majlis pengisytiharan kemenangan calon BN, Roslan Ahmad di Politeknik Merlimau, di sini pada Ahad malam.

Roslan, 44, memperoleh sebanyak 5,962 undi sementara calon PAS, Yuhaizad Abdullah sekadar menerima 2,319 undi.

Pada PRU 2008 BN hanya memperoleh majoriti sebanyak 2,154 undi.

Di Kerdau BN berjaya mengekalkan kerusi dengan majoriti 2,724 undi.

BN yang diwakili Naib Ketua Umno Bahagian Kuala Krau, Syed Ibrahim Syed Ahmad, 44, berjaya memperoleh 5,060 undi sekaligus menewaskan calon PAS, Hassanuddin Salim yang mendapat 2,336 undi.

Majoriti yang diperoleh Syed Ibrahim, 44, meningkat berbanding majoriti yang diperoleh Allahyarham Datuk Zaharuddin Abu Kassim pada PRU 2008.

Kekalahan ini merupakan kali kedua bagi Hassanuddin yang sebelum ini turut bertanding di kawasan yang sama pada PRU ke-12.

Dalam pada itu, Muhyiddin yang juga Timbalan Pengerusi BN berkata, dasar dan gagasan 1Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kini semakin diterima rakyat.

Beliau berkata, momentum kemenangan ini menandakan pakatan pembangkang ditolak rakyat.

"Selepas Galas (Kelantan), Batu Sapi (Sabah) dan Tenang di Johor, jelas rakyat kini menolak pembangkang khususnya PAS yang perjuangan mereka mahu mengelirukan rakyat dengan menggunakan Islam," tegas beliau.

Tegas beliau, gabungan pembangkang adalah pakatan yang rapuh kerana dasar mereka yang berbeza-beza tetapi cuba mengaburkan mata rakyat dengan menaburkan pelbagai janji yang gagal ditunaikan.

Kata beliau, kemenangan berganda ini juga membawa petanda baik bagi BN menghadapai PRU ke-13 yang akan diadakan pada bila-bila masa.

Katanya, BN yakin momentum ini dapat diteruskan tetapi keputusan pilihan raya kecil tidak menggambarkan senario politik nasional.

Sehubungan itu, beliau menegaskan, BN perlu meneruskan inisiatif supaya mesej kepada rakyat diteruskan sehingga pilihan raya umum akan datang.

Berkaitan Pilihan Raya Sarawak, beliau berharap keputusan ini akan memberikan impak yang baik bagi penduduk di Sabah dan Sarawak.

"Perjuangan BN lama dah diterima di Sarawak dengan perubahan dasar Perdana Menteri sehingga kita mendapat respon yang baik di sana," ujar beliau.

Dalam pada itu, beliau menasihatkan kedua-dua wakil rakyat baru itu menunailkan tanggungjawab mereka dengan terus mendekati rakyat, turun padang, memahami permasalahan mereka selain mendahulukan rakyat dalam melaksanakan tugas kelak.

"Datuk Seri Nijb dan saya juga ucapkan terima kasih kepada semua pengundi, jentera parti, pertubuhan bukan kerajaan dan semua pihak yang bersama-sama menyokong BN.

"Kejayaan ini adalah hak semua dan wakil rakyat BN berjanji akan menunaikan tanggungjawab mereka," kata beliau.

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain