Puteri Umno Sambut Baik Pengambilan Semula GSTT - Semasa | mStar

Puteri Umno Sambut Baik Pengambilan Semula GSTT

KOTA KINABALU: Puteri Umno Sabah merakamkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana menarik balik surat menamatkan perkhidmatan 13,000 Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT).

Ketua Puteri Umno Sabah, Musliati Moslimin, berkata dalam satu kenyataan hari ini bahawa pengumuman yang dibuat semalam oleh Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, melegakan ramai pihak, khususnya 578 GSTT di Sabah.

Menurutnya GSTT berkenaan serta keluarga terbabit terharu dengan langkah kerajaan itu yang prihatin dengan nasib dan masalah mereka.

"GSTT berkenaan telah mencurahkan bakti dan komitmen mereka dengan baik bagi menampung keperluan bagi guru khususnya di kawasan pedalaman agar proses pendidikan berjalan dengan lancar dan berkesan.

"Tentu sahaja apabila penamatan tugas berlaku, mereka berada dalam keadaan tersepit kerana mempunyai pelbagai beban kewangan dan tanggungan yang perlu dipikul," katanya.

Musliati berkata peluang yang diberikan oleh Kementerian Pelajaran itu tidak akan menaikkan semangat GSTT untuk menabur bakti bagi melahirkan generasi yang lebih cemerlang dalam aspek akademik dan sahsiah diri.

"Sebab itu kita menggesa guru berkenaan supaya menerima cabaran Timbalan Perdana Menteri untuk menerima baik peluang itu meskipun ditempatkan di lokasi bukan pilihan mereka.

"Keutamaan harus diberikan kepada melaksanakan tugas, amanah dan kepercayaan yang diberikan oleh kerajaan dengan sebaik mungkin," katanya.

Beliau menasihatkan guru-guru sandaran terbabit supaya memohon untuk menyertai perkhidmatan perguruan secara tetap melalui tawaran-tawaran pengajian Diploma Pendidikan Guru atau Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) bagi memastikan masa depan yang lebih terjamin. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Provokasi: Kerajaan Beri Amaran

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain