Ciri-Ciri Keselamatan Mykad Akan Dipertingkatkan - JPN - Semasa | mStar

Ciri-Ciri Keselamatan Mykad Akan Dipertingkatkan - JPN

PUTRAJAYA: Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) kini meneliti ciri-ciri pada MyKad bagi meningkatkan tahap keselamatan kad pengenalan pintar rakyat Malaysia itu.

Ketua Pengarahnya Datuk Alwi Ibrahim bagaimanapun menolak langkah itu berikutan wujud aktiviti pemalsuan MyKad yang dikesan pihak berkuasa.

"Dari segi rekod, pemalsuan tidak banyak berlaku, tetapi kita hendak memastikan kualiti produk kita bertambah baik dari semasa ke semasa.

"Daripada kajian yang dilakukan juga, setakat ini memang tidak ada kes pihak-pihak tertentu memalsukan maklumat-maklumat tertentu di dalam cip pada MyKad," katanya kepada pemberita, di sini, Jumaat.

Beliau sebelum itu menerima lawatan Jabatan Perkhidmatan Awam yang diketuai Ketua Pengarahnya Datuk Seri Abu Bakar Abdullah. Alwi berkata antara ciri yang diteliti ialah gambar pemilik MyKad yang mungkin akan menggunakan teknologi 'laser engraving'.

Bagaimanapun katanya, sebarang proses penambahbaikan pada MyKad akan diumumkan apabila tiba masanya.

Mengulas perkara berkaitan, beliau berkata langkah untuk mempertingkatkan kualiti dan ketahanan fizikal Mykad dengan menggunakan bahan "polycarbonate" (PC) sepenuhnya mulai tahun lalu telah dapat mengurangkan aduan permohonan gantian MyKad.

Katanya langkah itu juga tidak membabitkan sebarang penambahan kos oleh kerajaan.

Selain itu, JPN juga sedang berusaha mengatasi masalah kerosakan pada cip MyKad yang kadang kala berlaku selepas beberapa lama kad digunakan, katanya. -BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.