RM1.27 Juta Dibelanjakan Bina Kemudahan Baru Di Paya Indah Wetlands - Semasa | mStar

RM1.27 Juta Dibelanjakan Bina Kemudahan Baru Di Paya Indah Wetlands

DENGKIL: Sebanyak RM1.27 juta telah dibelanjakan untuk pembinaan kemudahan baru dan pengindahan kawasan Paya Indah Wetlands (PIW) di sini sepanjang tahun lalu.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Douglas Uggah Embas berkata, perbelanjaan itu termasuk pembinaan menara tinjau setinggi kira-kira 17 meter di Bukit Akasia, pelantar di pinggir tasik Typha dan jeti Rusiga bagi menyokong aktiviti rekreasi air.

Katanya mulai tahun ini, Paya Indah Wetlands akan meningkatkan pengalaman pelawat semasa berada di taman ini melalui aktiviti rekreasi baru yang disediakan.

Kerja-kerja pengindahan lanskap turut dijalankan di sekitar zon rekreasi Paya Indah Wetlands, katanya kepada pemberita selepas melancarkan Jeti Rusiga bagi aktiviti air di Paya Indah Wetlands hari ini.

Pada 1 Ogos 2005, pengurusan PIW telah diambil alih secara rasmi oleh Jabatan Perhilitan. Kini, operasi PIW dijalankan dengan seramai 30 orang kakitangan.

Uggah berkata, seramai kira-kira 24,000 pengunjung telah melawat taman itu sejak dua tahun lalu, dan 2,465 pelawat telah mengunjungi PIW pada Januari lalu dan 4,330 pada Februari.

Katanya, Jabatan Perhilitan akan turut memperkayakan habitat dari semasa ke semasa untuk menarik lebih banyak hidupan liar ke dalam Paya Indah Wetlands.

Beliau berkata, langkah itu bagi meningkatkan kepelbagaian hidupan liar dan populasi di dalam kawasan tersebut, termasuk burung air dan mamalia kecil serta sederhana.

"Jabatan Perhilitan komited untuk memastikan Paya Indah Wetlands dipulihkan, diperkaya dan diurus untuk pelbagai tujuan seperti yang digariskan dalam objektif penubuhannya," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain