Suruhanjaya Siasatan Arah Dr Khairul Pertahan Pendapatnya Mengenai Kecederaan Teoh - Semasa | mStar

Suruhanjaya Siasatan Arah Dr Khairul Pertahan Pendapatnya Mengenai Kecederaan Teoh

KUALA LUMPUR: Pakar Perunding Forensik, Dr Khairul Azman Ibrahim diarahkan oleh suruhanjaya siasatan untuk mempertahankan pendapatnya mengenai kecederaan yang dialami oleh pembantu politik, Teoh Beng Hock yang berbeza daripada pendapat pakar patologi Thailand, Dr Pornthip Rojasunan.

Arahan itu dikeluarkan oleh Pengerusi suruhanjaya, Tan Sri James Foong Cheng Yuen yang berkata, bahawa setiap patologi perlu diberikan peluang untuk melindungi reputasi masing-masing.

Perbezaan tersebut melibatkan kecederaan di leher Teoh, di mana menurut Khairul Azman, perkara itu disebabkan impak jatuh dari tempat tinggi.

Bagaimanapun, Dr Pornthip berpendapat kecederaan itu berlaku sebelum kejadian jatuh.

Justeru itu, James memerintahkan supaya Khairul Azman yang berkhidmat di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang, dekat sini untuk meneliti laporan perubatan yang disediakan oleh Pornthip pada masa rehat dan mula memberi pendapat sebaik sahaja mahkamah kembali bersidang pada pukul 2.15 petang.

Pada keterangan lain, Khairul Azman memberitahu, tiada kesan kecederaan pergelutan atau mempertahankan diri ditemui semasa beliau melakukan bedah siasat pada pukul 12 tengah hari, 17 Julai 2009.

Selain itu, beliau juga berpendapat Teoh masih hidup selama beberapa minit selepas jatuh. Ini kerana terdapat gelembung-gelembung udara pada bahagian dada Teoh.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain