Pekeliling Kerajaan Negeri Selangor: Mahkamah Tolak Rayuan - Semasa | mStar

Pekeliling Kerajaan Negeri Selangor: Mahkamah Tolak Rayuan

PUTRAJAYA: Peguam Negara mempunyai locus standi untuk memulakan tindakan undang-undang bagi mencabar kesahihan arahan setiausaha kerajaan negeri Selangor bahawa kakitangan awam negeri hanya boleh disoal oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di pejabat masing-masing.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan yang dipengerusikan Hakim Datuk Jeffrey Tan Kok Wha memutuskan perkara itu perlu dihantar kembali ke Mahkamah Tinggi untuk dibicarakan.

Panel itu yang turut dianggotai Hakim Datuk Azhar@Izhar Ma'ah dan Hakim Datuk Mohamed Apandi Ali, menolak rayuan setiausaha kerajaan negeri Selangor dan Kerajaan Negeri Selangor dan mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi menolak permohonan mereka (setiausaha kerajaan negeri Selangor dan kerajaan negeri Selangor) untuk membatalkan saman pemula Peguam Negara.

Setiausaha kerajaan negeri dan kerajaan negeri Selangor juga diperintahkan membayar RM30,000 bagi kos undang-undang.

Peguam Negara memfailkan permohonan itu bagi memohon mahkamah mengisytiharkan Pekeliling No 4, 2009 bertarikh 28 Julai itu adalah batal kerana pekeliling itu adalah tidak sah kerana melanggar Akta Pencegahan Rasuah Malaysia yang baru dikuatkuasakan.

Dalam permohonan itu, Peguam Negara berkata pekeliling itu adalah batal dan tidak sah kerana ia menghalang pegawai SPRM daripada menjalankan tugas mereka sepertimana ditetapkan oleh Parlimen dan undang-undang.

Pekeliling itu menyatakan ahli majlis eksekutif negeri Selangor dalam mesyuarat mereka pada 22 Julai, memutuskan semua kakitangan yang berkhidmat dalam pentadbiran kerajaan negeri tidak dibenarkan ditemu bual oleh pegawai SPRM di luar pejabat mereka, sebaliknya hanya boleh disoal dalam bangunan setiausaha kerajaan negeri.

Ia juga menyatakan semua perjumpaan dengan pegawai SPRM perlu diadakan antara pukul 8 pagi dan 6.30 petang.

Pekeliling itu yang ditandatangani oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Ramli Mahmud, menyatakan keputusan yang dibuat oleh ahli majlis eksekutif itu juga termasuk memberikan perkhidmatan undang-undang kepada kakitangan awam semasa mereka disoal oleh pegawai SPRM.

Pekeliling itu didraf selepas kematian Teoh Beng Hock, setiausaha politik Exco kerajaan negeri Selangor Ean Yong Hian Wah, yang ditemui mati di Plaza Masalam dekat sini pada 16 Julai, 2009.

Teoh sebelum itu disoal siasat oleh pegawai SPRM Selangor di ibu pejabat suruhanjaya itu di tingkat 14 di bangunan yang sama.

Kerajaan negeri Selangor dalam permohonannya untuk membatalkan saman pemula itu, mendakwa Peguam Negara tidak mempunyai locus standi untuk memulakan prosiding dan pihak yang sesuai untuk berbuat demikian ialah SPRM kerana ia secara langsung terjejas dengan pekeliling itu.

Perayu diwakili peguam Tommy Thomas manakala Peguam Kanan Persekutuan Datin Azizah Nawawi mewakili Peguam Negara. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain