Mahkamah Tetapkan 4 Mac Keputusan Permohonan Bukan Islam Jadi Peguam Syarie - Semasa | mStar

Mahkamah Tetapkan 4 Mac Keputusan Permohonan Bukan Islam Jadi Peguam Syarie

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi menetapkan 4 Mac ini untuk memutuskan sama ada peguam wanita bukan Islam boleh menjadi peguam syarie di Wilayah Persekutuan.

Hakim Datuk Rohana Yusuf menetapkan tarikh itu di dalam kamar hari ini selepas menemui pihak-pihak terbabit dalam permohonan semakan kehakiman yang difailkan oleh Victoria Jayaseele Martin untuk mencabar keputusan bahawa hanya peguam beragama Islam sahaja dibenarkan sebagai pengamal di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan.

Peguam Ranjit Singh yang mewakili Victoria memberitahu pemberita mereka telah menyerahkan penghujahan bertulis tetapi hakim memerintahkan kedua-dua pihak terlebih dahulu berhujah mengenai isu kelayakan untuk menjadi peguam syarie mengikut Seksyen 59(2)(a) Akta Pentadbiran Undang-undang Islam (Wilayah Persekutuan) 1993.

Katanya hakim mahu penjelasan lanjut sama ada perkataan itu memberi maksud yang jelas berhubung isu untuk menjadi peguam syarie mestilah beragama Islam.

Menjelaskan perkara itu, peguam kanan persekutuan Arik Sanusi Yeop Johari yang mewakili Pejabat Peguam Negara yang juga responden dalam kes ini, berkata hakim memerintahkan mereka berhujah sama ada Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) mengikut Seksyen 59(2) mempunyai kuasa membuat keputusan di bawah Perintah 10 Peraturan Peguam Syarie 1993, memberikan mandat bahawa hanya orang Islam boleh diterima sebagai peguam syarie.

Peguam yang mewakili MAIWP, Zulkifli Che Yong berkata hakim memerintahkan pihak-pihak yang terbabit mengemukakan hujahan bertulis berhubung penjelasan itu mengikut Seksyen 59(2)(a) sebelum 1 Mac, sebelum hakim mendengar hujah itu dan membuat keputusan pada 4 Mac.

Pada 19 Mei, Martin memfailkan permohonan semakan kehakiman untuk mencabar keputusan MAIWP yang menolak permohonannya bagi diterima sebagai peguam syarie di Mahkamah Syariah di Wilayah Persekutuan.

Dalam permohonannya itu, Victoria, 49, menamakan MAIWP selaku responden.

Beliau memohon satu perintah certiorari untuk membatalkan keputusan MAIWP melalui jawatankuasa peguam syarie menafikan permohonannya untuk diterima sebagai peguam syarie.

Antara lain, Victoria, mahu satu perintah mandamus untuk meminta MAIWP menerima beliau sebagai peguam syarie.

Beliau juga meminta satu pengisytiharan bahawa Perintah 10 Peraturan Peguam Syarie 1993, memberikan mandat bahawa hanya orang Islam boleh diterima sebagai peguam syarie, bercanggah dengan Artikel 5, 8, dan 10 Perlembagaan Persekutuan.

Pada 14 Mei, beliau mendapat kebenaran daripada Mahkamah Tinggi dalam perundangan permulaan untuk memohon menjadi peguam syarie di Wilayah Persekutuan selepas Hakim Datuk Mohd Zawawi Salleh membenarkan permohonan beliau untuk semakan kehakiman.

Ini merupakan kes ujian pertama di Kuala Lumpur di mana seorang peguam bukan Islam diberikan kebenaran untuk mencabar keputusan bahawa hanya peguam Islam dibenarkan menjadi pengamal di Mahkamah Syariah di Kuala Lumpur.

Di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, satu keperluan utama untuk menjadi seorang peguam syarie ialah seseorang itu mestilah orang Islam.

Victoria, yang memperoleh Diploma dalam Undang-undang Syariah dan Amalan daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pada 2004, telah memohon tindakan undang-undang di mahkamah sivil setelah permohonan beliau untuk diterima sebagai peguam syarie ditolak oleh MAIWP. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain