Sesi Persekolahan SK Methodist Diteruskan Seperti Biasa Mulai Isnin

PETALING JAYA: Meskipun kerosakan bangunan pusat sumber Sekolah Kebangsaan Methodist di sini akibat kejadian ribut Khamis lepas belum selesai dibaik pulih, pelajar sekolah itu boleh meneruskan sesi persekolahan mereka seperti biasa pada Isnin.

Guru besarnya, Ishak Noh memberi jaminan bahawa pihak sekolah akan memastikan keselamatan pelajar terpelihara di sepanjang tempoh kerja-kerja pembaikan berjalan.

"Kerja-kerja pembersihan di kawasan sekolah telah mula dilakukan dan pihak sekolah akan memastikan kerja-kerja membaik pulih bangunan akan mengutamakan langkah-langkah keselamatan terhadap murid-murid," katanya kepada pemberita ketika mengiringi Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran Datuk Dr Rosli Mohamed meninjau sekolah itu, Ahad.

Dalam kejadian pada 6.15 petang iaitu lima minit sebelum waktu persekolahan sesi petang berakhir, blok Pusat Sumber yang menempatkan beberapa kelas, rosak dan hampir hilang keseluruhan bumbungnya ketika dilanda hujan lebat disertai ribut.

Akibat insiden itu, sekolah itu yang mempunyai 468 pelajar dan 32 guru ditutup pada Jumaat.

Ishak berkata tidak ada kemalangan jiwa dilaporkan dalam insiden itu dan hanya seorang pelajar lelaki Tahun Tiga cedera ringan.

Sementara itu, Rosli berkata Kementerian Pelajaran memperuntukkan RM50,000 bagi pembangunan infrastruktur dan membaik pulih bangunan sekolah yang rosak dalam kejadian tersebut.

Beliau berkata Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin mengambil berat mengenai kejadian itu dan bersikap terbuka dalam membantu sekolah yang rosak akibat bencana alam, bagi memastikan kebajikan guru serta pelajar tetap terpelihara.

"Kita mengambil kira dua pendekatan, iaitu bantuan disegerakan bagi membaik pulih bangunan yang rosak dengan kerugian dianggarkan berjumlah RM27,000 dan selebihnya untuk pembangunan infrastruktur serta pengubahsuaian bangunan bagi tempoh jangka panjang," katanya.

Rosli berkata kementerian akan memantau kerja pembaikan bagi memastikan ia mengikut piawaiaan yang ditetapkan untuk menjamin keselamatan guru dan pelajar.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain